TERUG

Je ziet het pas als je het doorhebt…

November 2020

 / 

Relaties

By: Grace&Us

S

Of ik iets heb geleerd van mijn relaties met narcisten?
Jazeker. Om te beginnen dat ik het nooit meer wil meemaken! Niet privé én niet zakelijk of in mijn directe sociale omgeving. En dat ik altijd naar mijn intuïtie moet luisteren. Dat onderbuikgevoel, die onraadradar, die je laat denken: “Huh? Hoe dan?” Dat ook.

Je intuïtie liegt nooit! Lotgenoten die dit ongenoegen ook hebben meegemaakt, zullen direct begrijpen waarom ik dit zo stellig uitspreek. Het sloopt je. Het is de hemelse hel en helse hemel tegelijk.
Helaas bestaat er enorm veel verborgen narcisme. En zo heet het niet voor niets. Het is het soort narcisme dat je niet direct in de gaten hebt en die ook niet voor iedereen om de verborgen narcist heen makkelijk zichtbaar en/of voelbaar is. Omgevingsfactoren en de relatie die je hebt tot de narcist zijn mede bepalend of en hoeveel last je ervan zult ervaren. Er zijn enorm veel verborgen narcisten, terwijl de samenleving niet wordt gehinderd door algemene kennis over deze veel voorkomende persoonlijkheidsstoornis. Een stoornis ja. Je leest het goed. Ze hebben een hersendefect. Een niet-reparabel defect. Er is geen therapie, medicatie of kruid tegen gewassen.
Iedereen kent narcisten. Meestal zonder zich daarvan bewust te zijn. Relaties met narcisten zijn om te beginnen erg vermoeiend. Opgefokt en leeggezogen word je. Narcisten leven van negatieve emoties van anderen. Dat klinkt ongelooflijk en dat is het ook, maar helaas is het de onvervalste waarheid.

Aan welke combinatie van karaktereigenschappen herken je narcisme?
Ze hebben geen empathisch vermogen. Er wordt dus raar gereageerd of gehandeld op momenten waar empathie wordt verwacht. Zoals tijdens zwangerschappen, rondom bevallingen, bij ziekte, bij overlijden, bij crematies en begrafenissen en bij (vecht)scheidingen. Bij elke vechtscheiding heeft een der partijen een cluster-B-persoonlijkheidsstoornis. Twee empathische mensen doen elkaar zoiets namelijk niet aan.
Ook het tegen de andere ouder uitspelen en manipuleren van de kinderen is een zeer abnormale non-empathische en onverantwoordelijke eigenschap. Hoe schadelijk dit is behoeft denk ik geen nadere uitleg.
Geen inlevingsvermogen. Ze walsen over gevoelige zaken heen of negeren het ( alsof het er niet is) daar waar betrokkenheid op zijn plaats zou zijn. Een groot ego. Hij of zij voelt zich superieur, voelt zich verheven boven andere mensen.
Er wordt gemanipuleerd! Alle kanten op!

Dus pathologisch gelogen, bedrogen, verdraaid, beschuldigd, gecomplimenteerd, gepaaid, gedevalueerd en gedreigd. Tot aan dreigen met suïcide plegen aan toe.
Promiscue gedrag. Seksuele uitspattingen, zoals vreemdgaan, datingsites en tinder. Ook gewoon gedurende een vaste relatie. Megalomaan gedrag. Groot, groter, grootst. Duur, duurder, duurst en veel, meer, meest, dat werk.
Infantiel gedrag, zandbakgedrag vertonen ze, waardoor ze aanvoelen alsof je er een kind bij hebt.

Vaak zijn ze jaloers op van alles en nog wat, spelen ze mensen tegen elkaar uit, maken anderen zwart of plegen karaktermoord, met of zonder lastercampagne, op hen. Ook vaak op hun partner of zelfs kind. “Mijn (ex)partner heeft/ had borderline” of “Zij is gek of gevaarlijk” zijn gevleugelde uitspraken van narcisten. Recht uit het handboek voor narcisten overgenomen.
Liegen is hun natuur. Ze liegen zo goed, dat ze de paus wijs kunnen maken dat hij niet katholiek is.
Anti-complimenten: cynische, met opzet kwetsende ‘complimenten’ of opmerkingen. Die ook quasi worden weggelachen.
Eén van hun hobby’s is het verpesten van vakanties, verjaardagen, feestdagen, bruiloften en andere feestelijkheden. Alles draait om hen, hun imago, macht, controle, geld en seks.
Verder draaien ze alles om. Ze projecteren zichzelf op jou. Jij wordt beschuldigd van hetgeen zijzelf doen. Als een narcist je beschuldigt van vreemdgaan, dan doet hij of zij dat zelf. Zo eenvoudig kan het dan ook weer zijn. Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten …. Zelfreflectie is hen vreemd. Alles ligt altijd aan een ander en een gewetensfunctie hebben zij ook al niet.

Schiet je al iemand te binnen uit je omgeving of uit je verleden?
Misschien wel meerdere mensen. Misschien wel iemand uit je familie, je partner of een collega. Van die mensen waar vaak van wordt gezegd: “Je weet toch hoe hij of zij is …”
Zij, die al zó’n reputatie hebben opgebouwd, waarmee rekening wordt gehouden.

Mensen die interessant zijn voor narcisten, nuttig zijn, zijn gewilde slachtoffers voor hen als partner of als vriend(in).
Hele empathische mensen staan met stip op één in partnerkeuze. Partners worden vaak geïsoleerd en afhankelijk gemaakt. Zowel mentaal alsook fysiek geweld wordt toegepast. Dit alles kan zowel zeer subtiel en geraffineerd, alsook minder subtiel en geraffineerd gebeuren. Hoe hoger op de ladder van de psychopathie, hoe sluwer en geraffineerder ze zijn en te werk gaan. Narcisten zijn levende boobytraps als partner of ouder.
Zelf ben ik het gaan zien als levenslessen. Keiharde levenslessen wel te verstaan, die me uiteindelijk weer terug hebben gebracht bij mezelf. Ik was mezelf kwijtgeraakt in de loop van mijn leven. Hoewel ik niet het type ben die het kaas van haar brood laat eten, kon ik vanuit de relaties de helicopterview niet pakken. Dat lukte me pas nadat ik ziek werd en van daaruit me iets meer op mezelf ging focussen en als klap op de vuurpijl met fysiek geweld in aanraking kwam. Van tevoren zou ik niet eens hebben geloofd dat deze partners mij ooit fysiek zouden mishandelen. Aardige, sympathieke, charismatische mannen leken het voor de buitenwacht.

Onvoorwaardelijke liefde gaf ik en kreeg geveinsde liefde terug. Je wordt gescand en nageaapt. Aangeleerd gewenst gedrag zetten ze in.

Het is dus gedoe. Een hele hoop gedoe. En nog toxisch ook. Nadat ik ongepland meervoudig ervaringsdeskundig was geworden en erachter was gekomen hoeveel lotgenoten ik heb, ben ik er zelfstandig op gaan studeren. Nu wilde ik álles weten. Deze materie moet op de kaart komen. Als personen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zich niet laten diagnosticeren ( hen mankeert immers niets), dan moeten we de wereld van kennis voorzien en laten inzien om hoeveel personen het daadwerkelijk gaat. Daarom schreef ik er een boek over – KWAADAARDIG – en geef ik lezingen. Zo kon ik iets negatiefs een positieve draai geven.
Zo vond ik mijn missie.

Bianca Verbeek (53) is de auteur van KWAADAARDIG. Haar debuut en een vormingsroman over de hemelse hel en helse hemel van narcisme.
Zij is fotograaf en meervoudig ervaringsdeskundig op het gebied van narcisme.
Tevens verzorgt zij lezingen, bijeenkomsten en vragenvuurtjes over narcisme en narcistisch misbruik.
Bij complexe narcisme vraagstukken en rechtszaken, zowel particulier als zakelijk, kan zij worden ingeschakeld.
Haar levensmissie is het op de kaart zetten van (verborgen) narcisme en codependentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deel dit verhaal

13 reacties

 1. Wat fijn dit te lezen
  Ik ben ook hulp aan het zoeken
  Nu 25-8 een intake bij de praktijk ondersteuner bij de huisarts..
  Ben alleen bang dat ze er niks van snappen..
  Ook de wijkagent niet
  Je leeft 3 jaar terug,zei hij.
  Ik weet niet waar ik het zoeken moet.
  Zit nog steeds opgesloten!
  Maar hij is er niet eens. Alleen in mijn hele zijn..

  1. Ik ben net uit zo’n relatie. Toen ik vorig jaar vastliep met mijn gezondheid en aan mezelf ging werken is het mij gelukt om er een punt achter te zetten.
   Het volgende slachtoffer was twee dagen na mijn vertrek alweer in beeld.

 2. Alles is herkenbaar
  Ze spiegelen je. Manipuleren,liegen en bedriegen. De stiltebehandeling ik heb alles meegemaakt Maar ligt nooit aan de narcist altijd aan een ander
  Ik heb 17jr in een relatie gezeten met een narcist.
  Maar gelukkig uit de relatie gestapt.
  Dat had hij niet verwacht maar het is me gelukt.
  Maar hij is een zielig onzeker ventje met alweer een nieuwe vriendin wat het volgende slachtoffer is.

 3. Na een huwelijk van 29 jaar ben ik 11 jaar geleden uit zo een relatie gestapt. 2 jaar therapie nodig gehad om mezelf terug te vinden. Nu zijn onze volwassen kinderen zijn slachtoffers. En probeert hij mij te raken via hen. Als je kinderen hebt kom je er eigenlijk nooit vanaf helaas.

  1. Ik ben 33 jaar samen geweest voordat ik doorzag waar ik in zat. Ik heb 2 volwassen zoons met die man. 29 en 21, die van 21 is bij hem ingetrokken. Een actie wat ik niet begreep, omgekocht door mijn ex tijdens de echtscheiding! Beide kinderen die ik heb opgevoed zie ik niet. Ik ga er stuk aan, hij was altijd werken…geen vader is hij geweest, vluchtgedrag heeft hij vertoond achteraf gezien. Maar hoe kom ik in contact met mijn kinderen??? En kan ik vertellen mijn kant vh verhaal??

 4. Mijn man is een verborgen narcist. Ik ben financieel afhankelijk van hem en durf hem niet aan te spreken. Hij kan zo bulderen. Hij heeft altijd gelijk en ik kan hem niet aan. Met mijn broer en ouders heb ik geen contact meer. Die willen pas weer contact als ik gescheiden ben. Dat zou ik willen maar ik durf gewoon niet. Ik heb ook twee zonen. Het huwelijk is voor mij het belangrijkste wat er is. Ik ben liever ongelukkig getrouwd dan gelukkig gescheiden. Ik leef voor de buitenwereld.

 5. Het verbaasd me iedere keer weer om iemands verhaal te lezen en hierin zoveel herkenning te vinden. Hoe heb ik zo lang alle rode vlaggen kunnen negeren? Het is voor mij aftellen geblazen, over 6 maanden ben ik (hopelijk) officieel en voorgoed van hem af als ons huis is verkocht. Ik verheug me zo op die dag!

  1. Wat goed! Ik wens je alle succes vsn de wereld!!
   Je bent berooft van je je leven, je IK…
   Maar dat was een overtuiging.
   Je herpakt jezelf, en alles wat jou Toekomt! L.E.V.E.N.!!!

 6. Ik ben een volwassen dochter van een narcistische moeder.
  Binnenkort start mijn therapie om de dingen die gebeurd zijn en juist NIET gebeurd zijn te verwerken.
  Ik blijf zitten met de vraag waarom mijn vader me zo aan mijn lot overliet met haar.
  Ik voel ook zoveel boosheid naar hem toe! Ik weet namelijk zeker dat hij weet dat ze slecht voor me was..

 7. Ik heb na 32 jaar de scheiding ingezet. Volwassen zoons, 29 en 21, hij was altijd werken, nooit thuis.. als achter de computer. Ik heb geen contact met beide sinds de echtscheiding? Ik mis mijn kinderen enorm. De jongste woont bij hem. Wat kan ik doen nu??? Ik word veroordeeld maar krijg geen kans op verdediging. Er druppelt links en rechts wat via binnen maar ik kan mijn verhaal niet doen!!! Ze komen niet de kinderen!

 8. Net het boek gelezen. Heel veel dingen zijn helaas zeer herkenbaar ?. Op mijn verjaardag is mijn ex- man vertrokken en heeft me achtergelaten met ons zoontje van 14 maanden. Zo zonder reden van de ene dag op de andere. Er was geen vuiltje aan de lucht. Na 5 weken heb ik hem al eens geconfronteerd met het feit dat hij al op datingsites zat en op zijn profiel een foto van ons zoontje postte. Wel zo aangepakt dat ik zijn reputatie in vraag heb gesteld waardoor ik zag dat hij de controle verloor. Zijn reden voor het datingverhaal? Als ik nog met hem het bed zou delen, zou hij niet op datingsites moeten zitten ?. Op 1 januari kreeg ik dan de volgende genadeslag.. een foto van hem samen met zijn nieuwe verovering. De echtscheiding is nog niet eens helemaal rond. Ik houd mijn hart al vast voor 14 februari…

 9. Wat als je narcistische ex een relatie heeft met nog een grotere narcist? En het de stiefmoeder van je kinderen is? Ik heb na 18 jaar eindelijk de stap gezet, maar de ellende is nu nog groter… ik draai door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de webinar Grace&Us x Brigitte van der Wielen op dinsdag 19 september om 20.00 uur. 

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte

Door deel te nemen ga je akkoord met het ontvangen van e-mail marketing van Grace&Us naar het ingevulde e-mail adres.