/
By: Grace&Us
L
Lig jij’s nachts standaard wakker? Of ben je een geboren schone slaapster? Je slaapkwaliteit kan eigenlijk altijd wel beter en daarom krijg je van ons een paar slaap-hacks om nog beter (of nee, gewoon echt goed) te slapen.
TIP 1: Voorkom koude voeten
Vrouwen hebben vaker koude voeten dan mannen, en helemaal tijdens de wintermaanden. Maar als je met koude voeten in bed stapt, kom je moeilijker in slaap. Dat zit zo. Om in slaap te kunnen vallen, moet de warmteverdeling in je lichaam veranderen: je handen en voeten worden warmer, terwijl de temperatuur in de rest van je lichaam juist iets afneemt. Koude voeten belemmeren dit natuurlijke warmteverdelingsproces. Gevolg? Je komt niet in de slaapmodus.
Try this: Bedlinnen dat gemaakt is van tencel houdt je voeten aangenaam warm, zelfs bij winterse temperaturen. Wat ook helpt, is om je voeten alvast voor te verwarmen voordat je naar bed gaat. Bijvoorbeeld met warme sokken of sloffen van wol of tencel.
TIP 2: Ga voor de ideale slaapkamertemperatuur
Wat veel mensen niet weten, is dat de temperatuur van je slaapkamer één van de belangrijkste factoren is waarmee je jouw slaapkwaliteit kunt verbeteren. Met de juiste lichaamstemperatuur stijgt het melatoninegehalte in je bloed en ontspant je lichaam.
Try this: De ideale temperatuur van je slaapkamer is 18 graden. Je krijgt het dan niet te koud en niet te warm. Maar let op: slaap je onder een donzen dekbed of synthetisch beddengoed, dan kan het tussen de lakens alsnog onbedoeld broeierig worden. Dit kun je voorkomen door ’s nachts tussen hoogwaardig, natuurlijk beddengoed te kruipen. In vergelijking met katoen, zijde en linnen is tencel de stof die verreweg het meest warmte-regulerend werkt. Zo heb je het in de winter aangenaam warm en in de zomer lekker koel.
TIP 3: Kom uit je hoofd
Schaapjes tellen om in slaap te komen, werkt averechts. Het is juist nodig om uit je hoofd te komen. Hoe minder je bezig bent met je To Do-lijst, hoe makkelijker het wordt om in slaap te komen. Een slaap-hack waarmee dit lukt, is je aandacht niet richten op je gedachten maar op je lichaam. Masseer je voeten en kuiten, of nog beter: laat dit door iemand anders doen. Succes gegarandeerd!
Try this: Er zijn verschillende manieren om je hoofd tijdelijk op mute te zetten. Zoals een warm (voeten)bad met etherische lavendelolie (Ylang Ylang- en salieolie werken ook). Relaxt muziekje op de achtergrond en weg ben je. De geur van de olie zorgt voor meer mentale ontspanning en door de warmte van het badwater word je vanzelf lekker loom.
TIP 4: Kies voor natuurlijk bedlinnen
Je kent misschien wel de slaaptips van een donkere slaapkamer en een uur voor bedtijd niet meer op een scherm turen. Dit heeft absoluut effect. Maar waar je heel weinig over hoort – en wat zo mogelijk nog meer invloed op je slaapkwaliteit heeft – is het beddengoed waar je onder slaapt.
Try this: Ken je het beddengoed van Coco & Cici? Je weet pas hoe zalig en satijnzacht dit tencel bedlinnen is als je het gevoeld hebt. Het is net als met een sterrenrestaurant: je weet pas hoe goddelijk een paprika kan smaken als je het in een sterrenrestaurant hebt gegeten. En zacht is het zéker. Bij Coco & Cici geldt de ‘niet zacht geld terug’ garantie.
TIP 5: Neem het juiste slaapmutsje
’s Avonds voor het slapengaan warme melk met honing drinken, doet niks voor je nachtrust. Koffie of andere cafeïnerijke dranken na half drie ’s middags zijn ook niet aan te raden. Wanneer het cafeïnegehalte in je bloed hoog is (zoals na een cappuccino), duurt het 4 tot 7 uur voordat de cafeïne voor de helft gezakt is. Cafeïne beïnvloed de kwaliteit van je slaap. Dus ook al ben je snel naar dromenland vertrokken, je slaapt alsnog minder diep waardoor je de volgende dag minder uitgerust wakker wordt. Dit geldt ook voor het drinken van alcohol. Meer dan één of twee wijntjes bij het avondeten lijkt een onschuldig slaaphulpje omdat je er vaak wel sneller door in slaap valt. Maar de tweede helft van de nacht slaap je onrustiger en lichter.
Try this: Heb je de slaapthee van Pukka Herbs al eens geprobeerd? De night time tea is lekker, veganistisch, duurzaam geproduceerd en bovendien bevat het rustgevende ingrediënten, zoals kamillearoma en lavendelbloem. Bereiding: laat een zakje 15 minuten in vers gekookt water trekken.
TIP 6: Pak de beste slaapuren
Na een laat etentje (met na borrelen) om twee uur ’s nachts je bed in duiken en de dag erna je roes uitslapen, klinkt als een goed idee. Je slaapt immers een uur of acht. Maar waarom word je dan tóch zo gesloopt wakker? Dat heeft te maken met het tijdstip waarop je naar bed gaat. De diepe slaap, waarin je lichaam de belangrijkste herstelwerkzaamheden verricht, vindt bij de meeste mensen in het begin van de nacht plaats: ongeveer tussen 10 uur ’s avonds en 2 uur ’s nachts. Tja, als nachtbraker mis je die dan.
Try this: Om meer slaapuren te maken én je slaapkwaliteit te verbeteren, kun je beter een uurtje eerder naar bed gaan dan de volgende dag een uur langer uitslapen. Ook slim om te doen: zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip opstaan (ja ook in het weekend, sorry).
- Wist je dat…?
De gemiddelde nachtrust van een volwassenen ongeveer 7 uur en 12 minuten duurt? - Voor de meeste mensen een nachtrust tussen de 7 en 9 uur ideaal is?
- De reden dat je je niet uitgeslapen voelt als de wekker gaat, niet komt door de lengte van je nacht maar vooral doordat je slaapkwaliteit te wensen over laat?
Coco & Cici
De drijvende kracht achter het prachtige, luxe en satijnzachte beddengoed Marije en Cathelijne. Zij hebben een gezonde obsessie voor lekker en goed slapen. Hun bedlinnen, en vanaf december ook dekbedden, zijn 100 procent gemaakt van tencel. Tencel wordt gemaakt van eucalyptusbomen en is de meest duurzame stof
ter wereld. Zowel het bedlinnen als de dekbedden van Coco & Cici zijn vegan, volledig biologisch afbreekbaar en wordt eco-vriendelijk geproduceerd. Kijk voor hun prachtige bedlinnen én dekbedden op www.coco-cici.com