TERUG

Waarom kies je hier toch voor?

December 2020

 /

Relaties

By: Grace&Us

D

De dood went zeker wel? Jij bent niet meer bang voor de dood? Vind je het niet eng?

Random wat vragen als ik vertel dat ik een thanatopracteur/balsemer ben. Zelf ben ik dit pas op mijn 38e gaan doen na een bijzondere carrière switch.

Mijn allereerste ervaring met lichte balseming
Een aantal jaar geleden verloor ik heel plotseling mijn neefje Alex. Gedurende zijn opbaartijd en uitvaart gingen sommige dingen niet zoals het moest en ik dacht ‘daar kan ik voor de nabestaanden veel meer in betekenen’. Na de opleiding tot uitvaartverzorger afgerond te hebben ben ik mij meer gaan verdiepen in de verzorging van een overledene en zo kwam ik bij HQ Thanatopraxie. Mijn allereerste ervaring met een lichte balseming was toen mijn eigen opa overleed. De lichte balseming heeft hier zoveel rust gebracht. Geen geluid van een constante koeling, geen harde koude opa maar juist afscheid nemen met een warme aanraking, een hand op kunnen tillen en vasthouden maar vooral een mooi afscheid. Een groot voordeel van deze behandeling is dat de blauwe oren, vingertoppen en lippen veelal verdwijnen. Dit gebeurde ook bij mijn opa. Op deze manier konden ook mijn kinderen afscheid nemen van zonder hem eng te vinden. 

Verdriet bij overlijden jonge kindjes
Overlijden op oudere leeftijd is er een die geaccepteerd wordt. Iemand heeft een leven gehad en de nabestaanden hebben jaren aan herinneringen. Echter zien wij ook zoveel verdriet bij jonge ouders die hun net geboren kindje of jonge kindje verliezen. Ook hier kan een lichte balseming veel betekenen voor het afscheid nemen.

Juliette en Tim zijn ouders van Félice. Félice werd op 1 september 2017 geboren en overleed helaas op 8 september 2017 en mocht maar 1 weekje oud worden. Door de uitvaartverzorgster werd de keus om een lichte balseming te doen voorgelegd aan Juliette en Tim en gelukkig kozen zij hiervoor.

Juliette: “Toen Félice overleed in mijn armen, zag ik meteen het leven uit haar trekken. Haar kleur veranderde snel, haar gezichtje was ingevallen en het allerergste, haar rompje bevroor door de koelelementen. Ik durfde haar niet meer op te pakken en haar koude lijfje te kussen.

Verlenging van de tijd samen
Toen de optie voor balseming naar voren kwam twijfelden we geen moment. Ze zou haar eigen lichaamskleur terugkrijgen en hoefde niet meer koel te liggen en dat was voor mij al reden genoeg om hiervoor te kiezen.

Félice werd prachtig en ik tilde haar meteen uit haar bedje. Stevig tegen me aangedrukt snoof ik weer haar babyluchtje op. De dagen tussen haar overlijden en de begrafenis zijn een van de meest waardevolle dagen uit mijn leven. Ik heb haar nog zoveel gekust, geknuffeld, met haar gedanst, bij mij in bed genomen, voorgelezen en herinneringen gemaakt die voor altijd zullen duren.

Door de balseming heb ik een verlenging van mijn tijd met haar gekregen en zo op een fijne wijze afscheid kunnen nemen. Daar zal ik voor altijd dankbaar voor blijven.

Ik hoop dat alle ouders die afscheid moeten nemen van hun kleintje, dat op net zo’n bijzondere en waardevolle manier kunnen doen als wij. Precies uit die gedachte is Stichting Félice ontstaan.”

De dankbaarheid van ouders maar ook van de 92 jarige weduwe die na zoveel jaren samen nu alleen achterblijft is groot, eigenlijk onbeschrijfelijk ,en juist daarom is het zo’n bijzonder beroep.

Elke dag opnieuw een nederig gevoel wanneer nabestaanden je bedanken en het enige wat je zeggen kan is “met liefde gedaan”…

Amalia (van Spaanse afkomst) is moeder van drie kids: 2 meiden van 16 en 11 jaar en van een zoon van 4 jaar – een geweldig cadeautje en bonusmoeder.

Op haar 38e wilde ze echt wat anders en begon ze aan een pittige opleiding, deels in het buitenland, met als resultaat : gediplomeerde Thanatopracteur op haar 40e. Dit was het begin van een nieuwe carriere.

Amalia heeft een no nonsense mentaliteit en is van het ‘niet lullen maar poetsen’. Zij houdt van eerlijkheid en pure gezelligheid, humor en gepast sarcasme

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deel dit verhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de webinar Grace&Us x Brigitte van der Wielen op dinsdag 19 september om 20.00 uur. 

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte

Door deel te nemen ga je akkoord met het ontvangen van e-mail marketing van Grace&Us naar het ingevulde e-mail adres.