TERUG

Voor de laatbloeiers onder ons

May 2021

 /

Business Babes

By: Grace&Us

In de afgelopen jaren heb ik gave 1-op1 trajecten begeleid en workshops georganiseerd voor mijn bedrijf PINCK. waarmee ik ondernemende vrouwen en vrouwelijke ondernemers help met het uitwerken van hun bedrijfsidee en het opzetten van een eigen bedrijf.

Het aantal klanten begon toe te nemen en daarom was ik toe aan een volgende stap: een eigen werkruimte. Begin 2020 vond ik een mooie plek in Den Haag die ik helemaal naar mijn zin maakte en waar ik mijn eigen workshops en bijeenkomsten kon organiseren. Ik had er zin in, was er klaar voor en toen… BAM Corona. Al snel was het niet meer mogelijk om live workshops te geven. Dat maakte me best even aan het twijfelen. Maar na een paar dagen heb ik mezelf herpakt -zo werkt dat tenslotte als ondernemer- en bedacht ik: ik ga aan de slag met groepen, online. 

Koudwatervrees

Eerlijk gezegd moest ik voor mezelf wel iets overwinnen om die stap ook daadwerkelijk te zetten. Werken met groepen was niet helemaal nieuw maar om dat online te doen, vond ik best een uitdaging. Bovendien waren techniek en video en ik ook niet de allerbeste vrienden. Gelukkig ken ik mezelf inmiddels goed genoeg om te weten hoe het werkt met belemmerende overtuigingen en koudwatervrees. Er is maar een manier om er vanaf te komen en dat is stap voor stap er doorheen.

Daarom heb ik de stoute schoenen aangetrokken en in 2020 een tweetal pilots georganiseerd. Dat leidde in april 2021 tot het lanceren van mijn eigen online programma Van dromen naar doen! 

2020 was voor mij een jaar van experimenteren, oefenen en beter worden. Daardoor heb ik nu iets in handen waarmee ik nog meer vrouwen kan helpen hun passie achterna te gaan en hun goede baan te verruilen voor ondernemerschap. En bovendien biedt het mij de kans om te blijven doen waar ik ‘warm’ van word: Andere vrouwen helpen hun ondernemersdroom te verwezenlijken.

Alle opties open houden

Als je dit leest dan zul je misschien denken dat ik een ondernemer ben die heel goed weet wat ze wil. Maar dat is zeker niet altijd zo geweest. Integendeel. Ik ben een enorme laatbloeier, ik wist eigenlijk nooit wat ik later wilde worden. Als jong meisje al niet… Ik kon me lastig een beeld vormen bij ‘werk’. Ik had geen duidelijke toekomstdromen en ook geen hobby’s of schoolvakken waarin ik uitblonk. Als student koos ik voor een brede opleiding met als afstudeerrichting Communicatie. Daarmee hield ik zoveel mogelijk opties open. En na mijn studie deed ik werkervaring op in allerlei functies. Zodat ik er snel achter zou komen wat ik wilde. Die afwisseling vond ik fijn en dus hopte ik nog fanatieker van de ene naar de andere baan om te eindigen als freelancer. Hoewel ik dacht dat ondernemen mij niet in het bloed zit, had ik aan opdrachten geen gebrek. Mijn grote netwerk leverde een aantal trouwe klanten op. Ik greep aanvankelijk alle kansen aan. Ook als ik een opdracht minder leuk vond. Ik leerde veel nieuwe dingen, deed veel interessante opdrachten, vond van alles leuk maar wat ik écht wilde ‘als ik later groot was’, was me stiekem nog steeds niet duidelijk.

Op de een of andere manier bleef die vraag steeds door mijn hoofd spoken. Ik besloot hulp te zoeken bij een coach. Zij zou mij toch wel kunnen vertellen wat ik wilde! Keer op keer werd echter duidelijk dat ik voor het antwoord op die vraag toch echt bij mijzelf moest zijn.

Waar hou je van?

Na de geboorte van mijn dochter liet ik mijn zoektocht even varen. Maar toen zij naar school ging, vond ik het hoog tijd worden voor mijzelf. Ik was inmiddels de 40 gepasseerd en wilde qua werk heel graag iets doen waar ik weer echt blij van zou worden. Meer trouw blijven aan mezelf zodat ik meer voldoening uit mijn werk zou halen.

Wat al wel duidelijk was, was dat het een eigen bedrijf moest worden. Het freelancen beviel me namelijk heel goed. Ik merkte ook dat ik steeds vaker vrienden en bekenden hielp en inspireerde om voor zichzelf te beginnen. Ik kreeg daar veel energie van. 

Het was een Facebook-advertentie die me uiteindelijk op het juiste spoor zette. Ik las: ‘In 7 stappen ontdekken wat je wilt’ en ik wist niet hoe snel ik me moest inschrijven. Dat programma leerde mij dat ik mezelf al die jaren de verkeerde vraag had gesteld. Wie zich namelijk afvraagt: wat wil ik, zoekt het antwoord vooral buiten zichzelf. Met de simpele vraag: waar hou je van?’ kon ik wel goed verder. Ik wist tenslotte prima waar ik wel en niet van hield! 


30 dagen achtereen stelde ik mezelf elke dag 5 minuten diezelfde vraag: ‘Waar houd ik van?’. Dat resulteerde in uiteenlopende dingen. Van specifieke koffie tot de kleding die ik fijn vind om te dragen, van dingen die ik graag doe in mijn vrije tijd tot de mensen waarmee ik graag omga. Daarmee trainde ik als het ware die ‘spier’ van de dingen die ik graag doe. Het gave is dat dit echt een interessant en specifiek overzicht opleverde waar ook parallellen en duidelijke kenmerken uit naar voren kwamen die ik me nooit zo bewust had gerealiseerd.
Daarnaast zorgde die vraag voor een lange lijst met ‘werkdingen’ waar ik van hield: projecten opstarten, werken met ondernemers, mijn creativiteit inzetten, pionieren, ideeën uitdenken en uitwerken, sparren met gelijkgestemden, nieuwe dingen opzetten, mensen en dingen aan elkaar verbinden, projecten in de markt zetten. Zo kreeg ik steeds helderder in welke richting ik het moest zoeken. En op een bepaald moment vielen de dingen op zijn plek. Ik vond het altijd al heerlijk om met mijn enthousiasme over ondernemerschap het ondernemersvuur bij anderen aan te steken. Vriendinnen, (oud-)collega’s en wie het maar horen wilde, spoorde ik aan hetzelfde pad te bewandelen. Ook werd ik er altijd blij van als ik kon meedenken met andermans ideeën of zelf weer eens een nieuw idee had bedacht.

Het juiste moment creëer je zelf
Dit alles kwam 3 jaar geleden samen in PINCK. Ik geniet er echt van als ik iemand kan helpen een ondernemersdroom te verwezenlijken. Meestal zijn dit vrouwen die hun passie achterna willen gaan en hun goede baan willen verruilen voor ondernemerschap. Het begint vaak met enthousiaste plannen en ideeën die nog niet in beton gegoten zijn. Het echt concreet maken en omzetten naar iets kansrijks, is voor veel mensen best een uitdaging. Vanuit mijn marketingachtergrond help ik met het uitdenken van hun bedrijf en het in de markt zetten ervan. Veel vrouwen beseffen zich niet dat die basis zo belangrijk is. Dat dat begint met de juiste stappen zetten de juiste volgorde. Want als die basis eenmaal goed staat, dan kun je er sneller een inkomen uit halen.

Een tijdje geleden las ik ergens dat 70% van de mensen niet blij is met zijn of haar werk. Zo zonde. Ik geloof oprecht dat als je doet waar je hart sneller van gaat kloppen, dat je op alle fronten een gelukkiger mens bent. Dus alle vrouwen die dit lezen en denken: ‘Zit ik nog wel op mijn plek?’, ‘Word ik nog wel blij van mijn werk?’ en ‘Zit er niet meer in?’ Het juiste moment bestaat niet; dat creëer je zelf. Dus waar wacht je nog op? Zet die stap en je zult zien dat van het één het ander komt. Dat is  ook het leuke van ondernemerschap. Je eigen pad vormgeven precies zoals jij dat wilt. Zonder dat iemand anders het voor je bepaalt. Ik kan het echt iedereen aanraden. Ook als laatbloeier is het nooit te laat om de sprong te wagen en je droom achterna te gaan!

Mijn bedrijf PINCK. is ontstaan vanuit mijn wens om vrouwen met een ondernemerswens te stimuleren hun hart te volgen en te helpen daar iets mee te DOEN. Ze een zetje in de juiste richting te geven. Er is maar een persoon verantwoordelijk voor de keuzes in jouw leven. En dat ben je zelf. Als je er al langer van droomt om voor jezelf te beginnen, er is maar 1 manier om erachter te komen of het iets voor je is: door ermee van start te gaan. Hoe zonde zou het zijn als jij op je 67e terugkijkt en denkt: had ik toen maar…. Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Weet je niet waar je moet beginnen of kun je wel een stok achter de deur of steun in de rug gebruiken? Sinds eind april is mijn programma Van dromen naar doen! online. Een praktisch programma waarmee je zelfstandig of met mijn hulp in drie maanden tijd je eigen bedrijf in de steigers kunt zetten. Ik loop graag een eindje met je op! Wil je meer weten? Kijk dan op www.getpincked.nl.

Ik ben Petra Deken. Ik ben geboren in Oosterbeek op 31 oktober 1971. Ik kom uit een gezin van vader en moeder en 2 kinderen waarvan ik de oudste ben. Ik woon samen met Femke in Den Haag, we zijn al 19 jaar samen en hebben een geweldige dochter van 10.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deel dit verhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de webinar Grace&Us x Brigitte van der Wielen op dinsdag 19 september om 20.00 uur. 

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte

Door deel te nemen ga je akkoord met het ontvangen van e-mail marketing van Grace&Us naar het ingevulde e-mail adres.