TERUG

Volg het pad van je dromen, niet de snelweg van andermans verwachtingen

May 2021

 / 

Business Babes

By: Grace&Us

Mijn naam is Mascha van Berkel, 46 jaar. Ik woon aan de Maas met mijn man Pieter en dochter Moos in het oude vestingstadje Ravenstein. Samen met mijn oudere broer en mijn ouders ben ik opgegroeid in het dorp Zeeland. Ik heb absoluut een hele leuke onbezorgde jeugd gehad.

Aan het einde van mijn puberteit veranderde dit. Na een lange relatie in een voor mij kwetsbare jonge leeftijd met een man die zelf een eetprobleem had werd ook voor mij eten een issue. Ik at stiekem, veel te veel of juist helemaal niet. Dit had ik in die relatie ‘geleerd’. Ondanks dat deze relatie zeker mede ten grondslag ligt aan de (eet)problematiek lag er ook een groot deel bij mijzelf. Ik wil namelijk alles perfect doen en had daarnaast een diepgewortelde angst voor kritiek en afwijzing. Een perfectionist. Een alles of niets denker. Dit leidde bij mij tot grote onrust. Onbewust probeerde ik deze onrust op te lossen met te veel óf te weinig eten. Het ene dieet na het andere volgde en ik schommelde in die jaren tussen 58 en ruim 100 kilo. Een eenzame strijd woedde in mijn hoofd. Voor anderen hield ik de schijn op dat alles goed met mij ging. Toegeven dat het niet goed met je gaat is voor een perfectionist falen.
Het roer ging om. Ik moest wel. Het kon zo niet langer. Via een coach ben ik een traject gestart en met mijzelf aan de slag gegaan. Het eten was namelijk niet de oorzaak maar een gevolg. Om het gevolg op te lossen moest ik dus vooral aan de slag met de oorzaak. De waarom. Door geduld, coaching, oefenen, vallen en opstaan kwam ik tot de kern. Wie ben ik? Wie wil ik zijn? En hoe ga ik daar komen?
Het lukte om mijn mindset én eetgedrag aan te passen. Inmiddels ben ik al jaren op een gezond gewicht en in balans. Ik ‘dieet’ nooit en de weegschaal is geen issue meer in mijn leven.

Omdat ik vrouwen zag lijnen, vechten en jojo-en besloot ik zelf een opleiding te gaan doen als leefstijlcoach en voedingsconsulent. Na de afronding van deze opleiding ben ik, naast mijn baan bij de Rabobank, een eigen praktijk gestart. Ik had echt het verlangen om anderen te coachen naar het gezonde en fijne leven wat ik inmiddels had. Een ander gunnen wat ik uiteindelijk zelf ook gevonden heb. Vrijheid en zelfacceptatie. Mijn praktijk startte natuurlijk klein. Dus mijn baan bij de Rabobank voelde nog ‘veilig’. Naarmate de tijd vorderde kreeg ik meer bekendheid, mond op mond reclame. Momenteel coach ik tientallen vrouwen én mannen per week.

Ik koos er voor om mijn hart te gaan volgen en meer te luisteren naar mijn lichaam.

Tussendoor kreeg ik een fikse hernia te verwerken en dat herstel heeft zeker een jaar geduurd. Helaas met blijvende zenuwpijnschade. Deze hernia kwam niet zomaar op mijn pad. Weer liep ik tegen dat alles en niets denken aan. Een drukke baan bij de Rabobank én een praktijk, daarnaast nog moeder en vrouw zijn. Ik deed het allemaal. Een werkweek van 60 uur was heel normaal.
Gelukkig kwam wederom het besef dat ook ik niet alles kan. Ik koos er voor om mijn hart te gaan volgen en meer te luisteren naar mijn lichaam. Na 26 jaar stopte ik met mijn baan om mij volledig te richten op het coachen. Daarnaast had ik al jaren nóg een droom. Het uitbrengen van een boek. Een boek met mijn persoonlijke verhaal, met weekmenu’s en heel veel verantwoorde lekkere recepten. Met dit boek wilde ik laten zien en inspireren dat je lekker kan en mag eten bij een gezonde leefstijl. Lekker eten kon ik namelijk vroeger nooit rijmen met een gezond gewicht of afvallen. Dat voelde altijd als een straf.

Maar ik had het mis.

Dus ik stopte met mijn baan en ging volledig zelfstandig ondernemen. Direct ben ik ook begonnen met schrijven. Ineens stonden alle zinnen die al jaren in mijn hoofd zaten op papier. Tuurlijk voelde corona even heel heftig. Ik ging nét alle risico’s aan die zelfstandig ondernemen met zich meebrengt en al snel kwamen de maatregelen en beperkingen. Dat voelde beangstigend. Gelukkig dacht ik in oplossingen en niet in beperkingen. Online coaching via videobellen en wandelconsulten bleken een prima alternatief en zo kon ik toch doorgaan met wat ik het liefste doe! Coachen. Daarnaast betekende dit dat corona zeker financieel invloed op mij had maar niet dat mijn inkomen volledig weg viel. Dat gaf enigszins rust.

Het is een kwestie van DOEN, durven en vertrouwen hebben.

Mijn boek vorderde. Het is een heel leerzaam traject is geweest. Omdat ik mijn boek in eigen beheer uit heb gebracht krijg je ook geen adviezen van bijvoorbeeld een uitgever en ben je dus met alle beslissingen die je maakt aangewezen op jezelf. Je merkt dat je aannames doet, verwachtingen hebt. Dat was met momenten pittig, maar ik ben zo dicht mogelijk bij mijzelf gebleven met elke beslissing die ik deed.
Mijn boek is inmiddels uit! Dagboek van een eter. Nieuwsgierig? Ga dan naar dagboekvaneeneter.nl Gelukkig is mijn praktijk weer open en mag ik cliënten persoonlijk coachen. Daarnaast ben ik gestart met het opzetten van lezingen op gebied van Voeding & Vitaliteit bij bedrijven. Mede door corona is vitaliteit en een gezonde leefstijl een hot item. Ik wil daar met mijn kennis op inspringen. Een werkgever is gebaad bij gezonde vitale medewerkers en ik merk dat hier gelukkig steeds meer aandacht en budget voor is. Inmiddels heb ik een aantal geplande sessies staan en zo probeer ik mijn onderneming uit te breiden. Een kwestie van DOEN. 
Zowel mijn baan opzeggen, mijn praktijk, ondernemen, het uitbrengen van een boek. Het is een kwestie van DOEN, durven en vertrouwen hebben. Vertrouwen in mijzelf. Als ik zie waar ik vandaan kom. Hoe ik heb moeten vechten en werken aan de beste versie van mijzelf kan ik alleen maar zeggen dat ik enorm trots ben. Dus droom je? Ga het DOEN!

Mijn naam is Mascha van Berkel. Ik ben 45 lentes jong. Sinds januari 2012 heb ik een praktijk als Gewichtsconsulente en Leefstijlcoach. De passie om mensen te coachen naar een gezonde leefstijl is geboren uit mijn eigen ‘dieetellende’.

Elk dieet of elke hype die voorbij kwam, volgde ik. Het was altijd een succes én altijd een mislukking. Ik kreeg het voor elkaar om binnen drie jaar tijd 58 en 100 kilo te wegen. Na de zoveelste teleurstellende poging heb ik het roer omgegooid en rigoureus mijn eet- en leefpatroon aangepakt. Ik heb hulp gehad. Het lukte mij niet alleen. Ik had motivatie nodig, tips, de bekende ‘stok achter de deur’. Het hele proces is niet zonder slag of stoot gegaan maar het lukte! Ik ben 30 kilo lichter en inmiddels al ruim 20 jaar op een gezond gewicht met een verantwoord gevarieerd voedingspatroon. Dus denk niet dat je alles al geprobeerd hebt en dat het niet lukt, ik ben het voorbeeld dat het wel kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deel dit verhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de webinar Grace&Us x Brigitte van der Wielen op dinsdag 19 september om 20.00 uur. 

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte

Door deel te nemen ga je akkoord met het ontvangen van e-mail marketing van Grace&Us naar het ingevulde e-mail adres.