TERUG

“Samen zijn we verandering”

November 2021

 /

Relaties

By: Grace&Us

H

Hi! Wij zijn Reina en Berber en wonen en werken op Curaçao.

Curaçao is een eiland dat je misschien kent als zonnige strandbestemming. Weinig mensen beseffen dat op ons zonnige en droge eiland voedsel wordt verbouwd en hoe enorm belangrijk het is dat je lokale producten kan kopen.

Samen kunnen we namelijk zorgen voor minder voedselimport, meer ondersteuning van de boeren, minder CO2 uitstoot, een gezondere bevolking, meer werkgelegenheid, een sterkere economie en een minder kwetsbare en een duurzamere samenleving.

Daarom willen wij in maart 2022 starten met een online bewustwordingscampagne van 365 dagen, waarbij we de boeren dichterbij de consument brengen. De campagne heet the Hidden Green Movement.

Gedurende een jaar brengen we 12 boeren in de spotlights. Via fotografie, interviews en korte filmvragen, een reportagedag op het land en portretten.

Seeing is Believing

Berber is de initiatiefnemer van het project en geboren en opgegroeid op Curaçao. Op haar zesde droeg ze spandoeken met teksten als ‘red de wereld’ om mensen bewust te maken van milieuproblemen. Vanaf haar veertiende was ze gefascineerd door beelden en bracht ze avonden door in het DOKA. Zo ging ze na de middelbare school op Curaçao studeren aan de Fotoacademie Amsterdam. Ondertussen ging haar drive om de wereld te verbeteren door en na haar afstuderen verdiepte Berber zich in de Permacultuur.

In september 2012 keerde Berber terug naar Curaçao als freelance fotograaf. In het begin was ze bezig met het opstarten van haar fotografiebedrijf. Ook organiseerde ze permacultuur workshops op Curaçao en Aruba. Door de workshops en in haar dagelijks leven ontdekte ze dat maar weinig mensen weten dat er een grote verscheidenheid aan lokaal voedsel wordt geproduceerd en hoe belangrijk dat is.

Berber wist uit ervaring: “Seeing is Believing”. Juist als fotograaf weet ze de boodschap in krachtige beelden over te brengen en zo mensen te overtuigen. Zo kwam ze op het idee om via een fotografieproject de “verborgen” wereld van lokale landbouwproducten te laten zien. Samen met Reina Keijzers werkte ze het concept verder uit. Ze zijn al jaren bevriend en hebben samen al meerdere projecten uitgevoerd.

The Hidden Green Movement

Reina Keijzers is projectondersteuner en zij zet zich dagelijks in voor ontwikkelingsmogelijkheden en groei van mensen. Reina woont sinds 2012 op Curaçao en heeft zich gespecialiseerd in organisatieadvies, HRM en empowerment van jongeren en volwassenen. In haar werk focust ze altijd op positieve relaties. Zij is op de hoogte van de verschillende soorten problemen op Curaçao door verschillende projecten en opdrachten die zij als zzp’er heeft uitgevoerd.

In ons enthousiasme hebben we een hele mooie campagne bedacht: the Hidden Green Movement, maar niet echt beseft waar we allemaal tegenaan zouden lopen. Het bleek een heel avontuur, waar we aan zijn begonnen. Voor ons een enorme leerschool op het gebied van stichtingen, fondsen werven en projectplannen schrijven. We zijn daarin inmiddels echte pro’s geworden.

We hebben al veel hele leuke momenten meegemaakt. zo was het voor ons het proefdraaien van de eerste boer al een topmoment, waarop alles wat we hadden bedacht visueel samenkwam.

Belangrijke tips die we met iedereen willen delen is: ga vooral veel samenwerken en zorg dat het leuk blijft wat je doet, dan houd je het vol. Geniet van alle positieve commentaar op sociale media en bij negatief commentaar de afzender even persoonlijk benaderen en zoeken naar de pijnpunten. Vaak zit er iets anders achter dan je verwacht. In ons project hadden we vaak geen idee hoe we iets moesten aanpakken. Wat wij dan deden was gewoon beginnen en vragen stellen aan de juiste personen en blijf discipline en focus houden op je doel.

Als we het project over zouden mogen doen, zouden we wel sneller beginnen met de uitvoering. We zouden het ook anders aanpakken door eerst subsidie te vragen voor een pilotproject, zodat je niet alles zelf hoeft voor te schieten.

Voor deze campagne hebben we een begroting, waarvoor we al meer dan de helft gesponsord hebben gekregen, maar… we zijn er nog niet! Daarom zijn we nu een crowdfundingactie begonnen om nog 20.000 Euro bij elkaar te verzamelen.

De benodigde fondsen zijn er voor het vastleggen van de boeren en hun gegevens en het uitwerken daarvan in foto, film en tekst en vertalingen naar Engels en Papiaments voor onze multiculturele inwoners en toeristen. Daarnaast is er een bedrag nodig voor het opzetten van social media kanalen en het onderhouden ervan. En uiteraard een website.

Ons crowdfunding filmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=efSRJB4Xf-U

Link van de doneer actie:
https://www.doneeractie.nl/hidden-farmers-on-curacao/-57384

Als je meer wilt weten, vraag dan ons projectvoorstel op via hiddengreenmovement@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deel dit verhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de webinar Grace&Us x Brigitte van der Wielen op dinsdag 19 september om 20.00 uur. 

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte

Door deel te nemen ga je akkoord met het ontvangen van e-mail marketing van Grace&Us naar het ingevulde e-mail adres.