TERUG

Laat je uitstelgedrag je dromen niet om zeep helpen

December 2020

 / 

Lekker in je vel

By: Grace&Us

A

‘Als je iets écht wilt, moet je van dromen naar doen gaan. Wat niet in je planner staat, gebeurt ook niet.

In dit artikel wil ik het hebben over uitstelgedrag. Wauw! Als er iets hardnekkig is, dan is het uitstellen… Er zijn ontzettend veel redenen waarom mensen hun werk of to do’s uitstellen.

Mijn nummer 1 reden achter mijn uitstelgedrag is, dat sommige taken gewoon heel veel van mijn concentratie en aandacht vragen. Ik kan dan al moe worden van de gedachte om te moeten beginnen aan die taak. Dan vlucht ik liever in mijn lievelingsserie. Of mijn brein verzint het excuus dat ik eerst echt even moet gaan wandelen, gaan koken of ik maak andere werkklusjes ineens zo belangrijk dat ze voorrang krijgen.

Het is echt fascinerend om te merken hoe je brein je voor de gek kan houden, maar ook hoe dat andersom werkt. Jij kunt je eigen brein voor de gek houden met een aantal trucjes. Het is dan net alsof je bestaat uit meerdere persoonlijkheden, want hoe kun je jezelf anders voor de gek houden? Hieronder vind je mijn tips:

1. Zet een wekker
Eén van de best werkende trucjes ken je vast wel, maar mag niet ontbreken in dit lijstje. Dat is namelijk de tip om een wekker zetten. Oftewel de Pomodoro techniek. Hoe werkt dat? Je zet voor 25 minuten de wekker en je begint aan je taak. Als de wekker is gegaan mag je een mini-pauze nemen, om vervolgens weer in een blok van 25 minuten te werken. Wanneer ik dit toepas ben ik meestal zó blij dat ik eindelijk ben begonnen, dat ik niet meer wil stoppen na 25 minuten. Het is daarom vooral een middel om op te starten. En het werkt!

2. Deel je doel met anderen
Vertel aan de mensen in je omgeving wat je doel is voor die dag. Dat schept een verplichting. Dit hielp bij mij erg goed toen ik een maand lang geen toegevoegde suikers wilde eten. Ik had het overal vertelt, dus als ik op kantoor een bak met snoep zag staan, durfde ik er echt niks uit te pakken, omdat ik er dan op gewezen zou worden.

3. Zoek een ‘buddy’
Als je vrienden hebt die ook goed zijn in uitstellen, kijk dan eens of je samen kunt werken aan je doelen. Heb je een sportdoel? Maar geen motivatie om te gaan? Doe het samen! Of spreek af om samen met een vriendin te werken die ook tegen een grote klus zit aan te hikken.

 

4. Maak je doelen kleiner
Als je doelen je overweldigen, maak ze dan kleiner. Deel je doelen op in subdoelen en daarna in taken. Op deze manier krijg je meer overzicht over de concrete taken die je dichter bij je doel brengen. Op deze manier is het veel beter te overzien en in te plannen dan wanneer je in 1x je doel denkt te moeten behalen.

5. Koop een noise cancelling koptelefoon
Als jij vooral uitstelt omdat je snel afgeleid bent, dan moet je een noice cancelling koptelefoon gebruiken. Ik zou niet weten wat ik zonder dat ding moet. Je stapt meteen in een soort stilte bubbel. Je hoort de geluiden om je heen nog wel, maar heel ver weg. Als je dan ook nog eens muziek op zet, dan ben je gewoon in een ander universum. Zonder enige afleiding! Heel fijn! 

6. Beloon jezelf
Geef jezelf een beloning als je je taak hebt voltooid. Pauzes zijn super belangrijk en het is bewezen dat je er productoever van wordt. Haal ergens een lekkere Chai latte to go, spreek af met een vriend of kijk je lievelingserie. Hiermee geef je jezelf toch wat je wilt, alleen stel je dat nog even uit. Dit motiveert je om in actie te komen en het geeft een heel lekker gevoel om straks – als je aan het chillen bent – ook die ene taaie klus al gedaan te hebben. 

Sanny Verhoeven (35) is presentatrice en oprichter van hét feelgood platform van Nederland ‘Sanny zoekt Geluk’. Als succesvol online ondernemer en moeder van twee jonge kinderen weet ze als geen ander hoe het dagelijkse leven je 24/7 in beslag kan nemen…met het gevoel nergens meer écht de tijd voor te hebben. Voor je het weet blijf je dromen zonder te doen en raak je je doelen uit het oog….

Zo ontstond bij Sanny het idee om voor iedereen een praktische, allround planner te ontwikkelen om je tijd beter te kunnen indelen, maar ook je doelen en dromen werkelijkheid te laten worden: The Sanny Side Up.

De planner helpt je om alle dagelijkse werkzaamheden en taken beter in te plannen om je op die manier ook dichter bij jouw doelen te brengen. Daarbij geef ik uiteenlopende tips om stress te verlagen, maar ook hoe je zowel je positiviteit en zelfvertrouwen als bewustzijn kunt vergroten. Je leert je veel bewuster van bepaalde gedachten te worden waardoor je ook een positievere mindset kunt bereiken. Dan voel je je meteen gelukkiger met wat je al (bereikt) hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deel dit verhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de webinar Grace&Us x Brigitte van der Wielen op dinsdag 19 september om 20.00 uur. 

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte

Door deel te nemen ga je akkoord met het ontvangen van e-mail marketing van Grace&Us naar het ingevulde e-mail adres.