TERUG

#jehebtaltijdeenkeuze

March 2022

 / 

Relaties

By: Grace&Us

G

Gemiddeld 1 kind per schoolklas heeft te maken met een onveilige thuissituatie. Stel je dat eens even voor als je op het schoolplein staat om je kinderen op te halen) Is er 1 keer per 6 minuten een melding bij de politie over geweld en sterft er elke 10 dagen 1 vrouw als gevolg van huiselijk geweld.

#jehebtaltijdeenkeuze
Het is 9 juli 2010 als de grote gele deur bij de vrouwenopvang in Zwolle achter mij dicht valt
De wereld lijkt stil te staan
Mijn leven te stoppen
Ik kan daar mijn verhaal doen
100 keer 1000 keer
Dag en Nacht
Beetje bij beetje kom ik tot het besef
Realiseer ik mij wat er met mij en mijn leven gebeurd is
Het werd een ongelofelijke zware tijd
Met hulp en vooral met mijn eigen kracht
Heb ik de moedige beslissing genomen
Voor mezelf te kiezen
En nooit .. ik zeg nooit meer terug te gaan
Maar dan … dan begint het pas

In 1999 word ik na 24 jaar met mijn eerste vriendje te zijn geweest en 17 jaar getrouwd verliefd op Jaap. Al mijn hele leven heb ik het gevoel dat ik er niet echt bij hoor. Ik zoek iets buiten mijzelf om me beter te voelen, beter te zijn. Toen ik Jaap ontmoette was het duidelijk voor mij. Dit was waar ik mijn hele leven al naar had verlangd. Jaap was een mooie charmante, intelligente man. Een man die oprecht naar mij luisterde, in mij geloofde en in mij de vrouw zag met wie hij een volwaardige relatie kon hebben want dat wilde hij zo graag. We besloten voor elkaar te gaan. Zijn vrouw verliet hem en liet hun drie jonge kinderen bij hem en dus bij mij achter en kwam nooit meer terug. Haar waarschuwing aan mij dat hij mij psychisch zou gaan terroriseren nam ik natuurlijk niet serieus. Had ik dat maar wel gedaan.

De volgende 11 jaar raakten de kinderen en ik helemaal verstikt in zijn denkwereld. En dat is heel moeilijk uit te leggen. Blauwe plekken zijn nog zichtbaar maar emotioneel en psychisch misbruik zie je niet. Toch is het er wel.

Huiselijk geweld is nooit éénmalig maar chronisch

Toen mijn jongste dochter in 2009 werd opgenomen met een ernstige eetstoornis ging bij mij “het licht aan”. Ik was niet eens meer in staat mijn kinderen te beschermen. Toen moest ik de keuze maken zelf uit de cirkel van geweld te stappen (huiselijk geweld is nooit éénmalig maar chronisch). Uiteindelijk durfde ik dat op 9 juli 2010 aan en vluchtte naar de vrouwenopvang.

Als ik na een jaar in de vrouwenopvang van de Gemeente Zwolle een huisje krijg weet ik dat dit het moment is om weer een keuze te maken. Stap ik in de slachtofferrol of ben ik in staat om het verleden te zien als een les en iets positiefs te gaan doen met mijn ervaringen. Ik kies heel bewust voor het laatste.

Ik probeer uit alle macht mijn leven weer zin te geven en blij te zijn met wat ik heb. Ik maak een prachtige reis in mijn uppie door Australië. Die reis gaf mij zoveel kracht en ook het vertrouwen dat ik het alleen ook echt kan.

“Niets is wat het lijkt “en “het is dichterbij dan je denkt”
Daar ga ik mee aan de slag. Ik ga mijn persoonlijke verhaal delen, op televisie( RTL Late Night), als gastdocent, landelijke politie , hulpverleners en op grote en kleine congressen. Ik wil het taboe rondom dit kwetsbare thema bespreekbaar maken en een stem zijn voor de stemlozen. Ik wil dat de buitenwereld weet dat geweld achter de voordeur in alle lagen van de bevolking voorkomt. Het niets te maken heeft met achtergrond of educatie.

Geen makkelijke weg maar ik hou vol. Zeg mijn baan op in 2017 en ga met passie, liefde en hartstocht voor dat wat ik voel als het doel in mijn leven.

Verhalen lezen van anderen die hetzelfde hebben meegemaakt is zo helend en waardevol.

Ik ga mijn verhaal vastleggen in een boek. #jehebtaltijdeenkeuze komt op internationale vrouwendag 2019 uit. Het boek geeft slachtoffers herkenning en daardoor krijgen ze erkenning. Verhalen lezen van anderen die hetzelfde hebben meegemaakt is zo helend en waardevol. Dankbaar dat na 2 rechtszaken van Jaap het boek er gewoon mag zijn. (nu onder de naam kiezen of delen)

Ondertussen ga ik door met mijn mooie missie en help vrouwen maar ook mannen die gevangen zitten in een web. Die het geloof in een mooiere toekomst verloren zijn. Die denken dat ze nooit los kunnen komen van de pleger. En dat gevoel ken ik zo goed. Net als de alcoholist die steeds weer naar de fles grijpt terwijl hij(zij) weet dat het zo slecht is. Kom daar maar eens van los. Daar heb je hulp bij nodig. En wie kan je beter helpen dan iemand die het zelf mee heeft gemaakt.

Ik voelde een enorme behoefte om te kijken hoe we meer bewustzijn zouden kunnen creëren over de impact van huiselijk geweld op de werkvloer. Zo ontstond mijn stichting Samen vóór een Liefdevol Thuis. In navolging van moeder Theresa die niet streed tegen oorlog maar vóór vrede wil ik dat met mijn stichting ook doen. Want iedereen verdient een liefdevol thuis.
Met mijn team ervaringsdeskundigen bieden we laagdrempelige hulp aan slachtoffers die werken bij de aangesloten bedrijven Een liefdevol thuis.

En ondertussen blijf ik creëren en nadenken over mogelijkheden om dit kwetsbare thema onder de aandacht te blijven brengen. Want echt het is dichterbij dan je denkt. Veel dichterbij.

Het zit in mijn aard om nooit op te geven en zolang ik nog elke dag opgewekt, positief, energiek en met een dankbaar hart uit mijn bed stap blijf ik mijn missie trouw en voel ik me gezegend dat ik hulp kan bieden aan vrouwen, mannen en kinderen zodat ze de liefde krijgen die ze verdienen.

Mijn naam is Anita Wix. Geboren op 12 oktober 1962 in Alkmaar. De middelste uit het gezin met drie meisjes. Al op mijn 19e getrouwd met mijn eerste vriendje. Samen kregen we drie prachtige (inmiddels volwassen) kinderen. Sinds 2,5 jaar ben ik oma en dat is echt een enorme rijkdom in mijn leven.

Sinds 2012 zet ik mij in voor slachtoffers van huiselijk geweld, dat is mijn missie en doel in het leven. Auteur van het boek Kiezen of delen (autobiografie) en mede auteur van Lefwijf2

Oprichter en eigenaar van stichting Samen vóór een Liefdevol Thuis.
Auteur en mede eigenaar van het Achter de voordeur spel. www.anitawix.nl. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deel dit verhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de webinar Grace&Us x Brigitte van der Wielen op dinsdag 19 september om 20.00 uur. 

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte

Door deel te nemen ga je akkoord met het ontvangen van e-mail marketing van Grace&Us naar het ingevulde e-mail adres.