TERUG

Goed slapen maakt je happy & healthy

January 2021

 / 

Lekker in je vel

By: Grace&Us

S

Lees hier de tips en tricks
Wist je dat goed slapen net zo belangrijk is als sporten en gezonde voeding? Maar een goede nachtrust is van deze drie het ondergeschoven kindje. En dat terwijl het juist zo’n grote invloed heeft op je body én mind. Hoe dat precies zit, lees je hier.

Het belang van écht goed slapen
Slapen is een eerste levensbehoefte. Zowel de kwaliteit als de duur van je slaap zijn cruciaal voor je algemene gezondheid en welzijn. Volgens de Hersenstichting is maar liefst 63 procent van alle Nederlanders ontevreden over hun eigen slaapkwaliteit,. 63 procent! Best heftig, als je bedenkt dat langdurig slaaptekort je immuunsysteem verzwakt. Dit kan uiteenlopende gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals maag- en darmproblemen en hart- en vaatziekten.
Maar… goed slapen wordt gelukkig ook beloond: het maakt je gelukkiger en gezonder en – ook niet onbelangrijk – het zorgt ervoor dat je mooier wakker wordt. Dit is mede te danken aan het slaaphormoon melatonine. Melatonine werkt sterk antioxiderend en beschermt je DNA tegen oxidatieve schade. Een ander voordeel is dat goed slapen de aanmaak van groeihormonen stimuleert. De term groeihormoon klinkt misschien als een ongewenste dikmaker, maar het draagt juist bij aan een gezond gewicht. Daarbij zorgen ze voor botdichtheid, spieropbouw en herstel van weefsels. Een goede slaapkwaliteit stimuleert dit alles. En zo zijn er nog veel meer fijne voordelen te noemen.

Je bent stressbestendiger
’s Nachts goed slapen, maakt niet alleen dat je zen aan je dag begint, maar ook dat je de rest van de dag meer energie hebt en stressbestendiger bent. Dit heeft ermee te maken dat het stresshormoon cortisol tijdens een goede nacht lager is dan wanneer je urenlang ligt te woelen en te piekeren.
Slaaptip: Verbeter je slaapkwaliteit met een slaapritueel. Dit werkt niet alleen uitstekend bij kinderen maar ook bij jou. Het is een signaal voor je hersenen om slaperig te worden. Tandenpoetsen is een voorbeeld van zo’n slaapritueel. Dit kun je voortaan uitbreiden met bijvoorbeeld stretch- of yogaoefeningen of een geleide meditatie op bed.

Lekker productief en positief
Een goede nachtrust is essentieel voor je hersenen om goed te functioneren. Overdag is je brein non-stop aan het werk. Het gevolg is dat hierdoor allerlei afvalstoffen vrijkomen. Deze afvalstoffen worden tijdens de slaap weer keurig opgeruimd. Tenminste, als je goed slaapt. Je concentratievermogen en geheugen werken dan overdag optimaal en bovendien ben je productiever, creatiever en positiever.
Slaaptip: Met de juiste lichaamstemperatuur stijgt je melatonineniveau (slaaphormoon) en ontspant je lichaam. De tip is dan ook: slaap naakt. Want in een pyjama of nachthemd kan je lijf de warmte minder goed kwijt.
Ben jij een koukleum en is je partner altijd een kacheltje? Dat kan jullie allebei slapeloze nachten bezorgen. Toch kan dit vrij simpel voorkomen worden door te slapen onder natuurlijke materialen. Het beddengoed van Coco & Cici is gemaakt van tencel. Dit is een natuurlijke stof die extreem goed ademt en die de temperatuur tussen de lakens reguleert. Zo lig jij niet meer wakker van de kou en raakt je bedpartner niet oververhit. ☺

Minder rimpels
Whut?! Ja écht, goed slapen vermindert rimpelvorming. De productie van cortisol is tijdens de slaap laag, waardoor je lichaam meer hyaluronzuur aanmaakt. Dit lichaamseigen stofje hydrateert de huid en helpt tegen huidveroudering.
Slaaptip: Ook je slaaphouding bepaalt hoe gekreukt je wakker wordt. De meeste mensen liggen op hun zij of buik met het hoofd in het kussen. Dit geeft meer rimpelvorming in het gezicht en je decolleté dan wanneer je op je rug slaapt.
Maar ja, je favoriete slaaphouding verander je niet zomaar. En dat hoeft ook niet. Er is namelijk een veel snellere en makkelijkere oplossing: slapen onder beddengoed van natuurlijke materialen. Met je hoofd op een kussensloop van tencel (dat ook nog eens satijnzacht aanvoelt) heeft het effect van een dure antirimpelcrème.

Doei slaaphoofd en wallen
Tijdens je slaap worden afvalstoffen in je lichaam afgevoerd. Hoe beter jouw nachtrust is, hoe beter dit gebeurt en hoe kleiner de kans is op dikke slaapogen en wallen. Wallen kunnen meerdere oorzaken hebben. Eén daarvan is dat je lichaam te weinig tijd heeft gehad om de afvalverwerking naar behoren uit te voeren, waardoor een deel van het vocht onder je ogen blijft zitten.
Slaaptip: Ook nachtzweten, bacteriën en huidschilvers- en schimmels kunnen zorgen voor een onregelmatige huid, zoals eczeem, droge plekjes en puistjes. Met tencel bedlinnen heb je hier veel minder last van, omdat het materiaal vochtregulerend is. Je hebt daardoor minder last van pluishaar en onzuiverheden van de huid, zoals acné, eczeem, droge plekjes. Hallo sleeping beauty!

Wist je dat…?

  • We in Nederland gemiddeld om 23:02 uur naar bed gaan?
  • De meest voorkomende slaap ergernis getouwtrek om het dekbed is? Op de voet gevolgd door een snurkende bedpartner, waarvan Nederland er zo’n 6 miljoen telt.
  • ‘Met het verkeerde been uit bed stappen’ te maken heeft met hoe je je voelde tijdens je laatste droom vlak voordat je wakker werd?

Meer over Coco & Cici
Marije en Cathelijne zijn de drijvende kracht achter het beddengoedmerk Coco & Cici. Ze hebben een gezonde obsessie voor goed en lekker slapen. Hun motto: het leven een beetje zachter maken. Die garantie geven ze dan ook: niet zacht, geld terug.
Tijdens een buitenlandse reis ontdekte het tweetal de betoverende stof tencel. Deze wordt gemaakt van eucalyptusbomen en is een van de meest duurzame stoffen ter wereld. Marije en Cathelijne waren op slag verliefd op de stof, omdat het zo extreem lekker en ongekend zacht op de huid voelt. Toen ook nog uit onderzoek bleek dat het de slaapkwaliteit sterk verbetert, was het plan om tencel bedlinnen te maken geboren. Er zijn ook dekbedden van tencel verkrijgbaar! Het beddengoed van Coco & Cici is vegan, volledig biologisch afbreekbaar en wordt eco-vriendelijk geproduceerd.
Check www.coco-cici.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deel dit verhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de webinar Grace&Us x Brigitte van der Wielen op dinsdag 19 september om 20.00 uur. 

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte

Door deel te nemen ga je akkoord met het ontvangen van e-mail marketing van Grace&Us naar het ingevulde e-mail adres.