TERUG

How To: Fire Up Your Sex Life!

December 2020

 /

Lekker in je vel

By: Grace&U

H

Het vuur weer terug in je relatie? 

In het begin van een relatie spatten de vonken ervan af, maar dat vurige verlangen zakt na een tijdje toch vaak weg. Hoe komt dit eigenlijk en hoe houd je het vuurtje brandend?

"Hoe komt dit eigenlijk en hoe houd je het vuurtje brandend?"

Misschien herken je dit wel een beetje als je naar je eigen relatie kijkt. In het begin is er volop passie en doe je het het liefst de hele dag door. Wat jaartjes verder, en ook zeker na het samenwonen en of kinderen krijgen, merken koppels vaak dat het verlangen naar elkaar minder wordt en zo ook de frequentie waarmee ze seks hebben. Er zijn twee dingen duidelijk anders in het begin van een relatie; ten eerste is alles is nieuw en daar wordt je brein heel blij van. Ten tweede doen we ontzettend veel moeite voor elkaar, we zorgen dat we de beste versie van onszelf zijn. Intimiteit en seks staan dan nog bovenaan ons lijstje en we krijgen er geen genoeg van want we voelen ons er fantastisch door. . . Niet gek dus dat je hoofd en lijf naar seks blijven vragen.

Maar ondertussen life happens. De nieuwigheid gaat er vanaf en die beste versie van jezelf hou je gewoonweg niet jaren vol. Dit kan ervoor zorgen dat jij of je partner niet meer tevreden is over jullie seksleven. Een boeiend en bevredigend seksleven behouden is iets waar je actief aan moet blijven werken en dat schiet er nog wel eens bij in want er zijn zoveel andere zaken die je aandacht vragen.
Mensen gaan hun heil dan vaak zoeken in nieuwe technische vaardigheden, speeltjes, of bijzondere seksstandjes. Dat is vooral heel leuk als de basis goed zit maar merk je dat de balans een beetje kwijt is dan begint een gelukkig seksleven met een heel andere soort ontdekkingstocht:de zoektocht naar de taal die jullie beide spreken op seksueel vlak.

Praat!
In mijn praktijk hoor ik vaak dat partners weinig praten over seks of hoe ze hun gezamenlijke seksleven ervaren. Ga dit gesprek eens aan, het liefst aan tafel zittend zodat je elkaar ook echt in de ogen kan kijken. Wat hebben jullie vroeger over seks geleerd, hoe was je eerste keer en heb je dingen geleerd uit vorige ervaringen die je nu mee hebt genomen in je huidige relatie?. (Her)ontdek wat seks voor jou en je partner betekent.
Geef ook aan welke dingen je in bed heel fijn vindt en welke dingen je minder fijn vindt en je liever anders wilt.

Kom uit je hoofd
Merk je dat als je partner aangeeft zin te hebben je stiekem in je hoofd smoesjes aan het bedenken bent om het toch nog even voor je uit te schuiven? Of dat je tijdens een wilde orale sessie aan het nadenken bent over de boodschappen of de mails die je nog moet versturen? Dit is killing voor je zin in seks. Die komt namelijk niet uit de lucht vallen en de opgebouwde opwinding kan zo ook verdampen waar je bij staat. Zorg er dus voor dat je zoveel mogelijk in het moment bent en blijft.
Focus je op je partner, kruip lekker in je lijf en geniet. Ervaar elke aanraking, elke kus, en elke daad aandachtig en geef je over aan het moment. Je kan niks fout doen als je maar bewust geniet!

Maak bewust contact met elkaar
Zit je na je werk nog vol in je hoofd? Probeer dan echt af te schakelen door activiteiten te doen die ontspannend voor je werken. Maak afspraken met je partner over werken in de avond en momenten dat jullie alle schermpjes uit hebben. Je kan bijvoorbeeld afspreken dat de telefoons uit gaan op het moment dat jullie beide in bed stappen. Op die manier kan je gericht aandacht voor elkaar hebben en maak je bewust contact. Er hoeft dan heus niet altijd seks te volgen maar de stap naar intimiteit maak je zo kleiner. En dat doet zoveel voor het gevoel van verbinding tussen partners!

Soloseks
Nog veel te vaak zien vrouwen seks als iets wat ze moeten of kunnen doen om hun partner te plezieren. Dat is – zowel voor jou als voor je lief – niet de juiste insteek. Doe aan seks omdat jij het wil, omdat jij behoeftes hebt die je samen met je partner kan bevredigen. Ga op zoek naar je eigen seksuele verlangens bijvoorbeeld door te masturberen. Op die manier ontdek je je wensen en je grenzen en kan je deze duidelijk aangeven tijdens de seks. Dat maakt je tot een betere bedpartner.

Voorspel
Voorspel is belangrijk, dat hoef ik jullie misschien niet te vertellen. Toch is het iets wat in langere relaties vaak wordt ingekort of soms zelfs overgeslagen! Voorspel kan al beginnen wanneer je al je kleren nog aan hebt, en soms zelfs wanneer je niet eens in dezelfde ruimte bent. Een knipoog, een bijzondere aanraking, een stoute app , een intiem gesprek. Wees creatief en doe moeite! Zodra deze acties je innerlijke seksgodin wakker hebben geschud, kan voorspel overgaan in seksuele handelingen die je langzaam aan steeds meer opwinden. Voorspel hoeft niet altijd tot penetratie te leiden. Alleen voorspel kan ook heel bevredigend zijn!

En last but not least. Vergeet nooit dat seks geen prestatie is, maar iets wat geen perfectie behoeft, soms onhandig kan zijn, iets waar je ook lekker bij mag lachen en waar je vooral grenzeloos van mag genieten!

Eveline Stallaart is seksuoloog en psycholoog en is onder andere bekend van RTL Boulevard en Married at First Sight. Sinds 2013 heeft ze haar eigen seksuologie praktijk in Amsterdam. In haar praktijk ziet Eveline mensen – vooral stellen – die problemen hebben op het gebied van seksualiteit, intimiteit en/of relaties. En dat komt verdomd vaak voor. Weinig of geen zin, pijn tijdens de seks, niet klaar kunnen komen en normaltiteitsvragen. Eveline is een luisterend oor en geeft professioneel advies, zonder dat het wollig of ongemakkelijk wordt.

Ze heeft ook haar eigen vibrator ontwikkelt de L’Eve. Eveline ziet het als haar missie om de taboes rondom seks te doorbreken! www.essh.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deel dit verhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de webinar Grace&Us x Brigitte van der Wielen op dinsdag 19 september om 20.00 uur. 

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte

Door deel te nemen ga je akkoord met het ontvangen van e-mail marketing van Grace&Us naar het ingevulde e-mail adres.