TERUG

Anouk Smulders: “Stil zitten kon ik totaal niet”

October 2021

 /

Lekker in je vel

By: Grace&Us

Interview Carine Vaessen – Anouk Smulders.
Het ouder worden geeft mooie cadeaus. Je wordt milder, kijkt verder dan je neus lang is en bent niet zo snel meer van je stuk te brengen. Een ‘aging woman‘ stapt niet meer in zeven sloten tegelijkertijd.

Is te hopen.
Toch vraag ik mij ook geregeld af of dat ouder worden een beetje gezellig te houden is. Met slapper lijf, vergeetachtig hoofd en vastgeroeste gewoontes. Hoe houd je de pit erin en wat kun je nog allemaal ontdekken? In mijn serie interviews praat ik met vrouwen die mij inspireren én die mij iets leren. Over het leven, ouder worden en alles wat daarmee samenhangt. Ze zijn heel verschillend en hebben ook weer veel gemeen. Ze zijn bijvoorbeeld onweerstaanbaar prachtig en delen graag.

Ik spreek deze keer met presentatrice en founder van Grace&Us, Anouk Smulders. ‘Good things come with age’, geldt dat ook voor Anouk? Dat wil ik graag weten.

Anouk (1974) komt op een zonnige dinsdagmiddag op de afgesproken plek, Chateau de Raay in Baarlo, binnenwandelen. Ze draagt een jeans, shirt en een lange kimono die gezellig achter haar aan wappert. Over haar schouder een rieten tas waar rollen papier uitsteken.

Grote glimlach op haar gezicht, open blik. Terwijl ze zich aan de lange houten tafel installeert vertelt ze over de inhoud van de tas: “Hier zitten bouwtekeningen in, we zijn een nieuw huis aan het bouwen. Straks ontmoet ik de interieurontwerpers Madelon en haar moeder Nell, die mij helpen met de inrichting van ons huis. Moeder en dochter die samen dat bedrijf runnen. Zo leuk. Ik vind inrichten heerlijk. Ik wil alles nét even anders en dat maakt het lastiger én leuker.”

 

“Stil zitten kon ik totaal niet”

Anouk heeft vanaf haar twintigste, als veelgevraagd model, over de hele wereld gereisd. Ze woonde in onder andere NYC, Londen en Parijs. Toen zij haar man leerde kennen, verruilde ze Londen voor een klein dorpje onder de rook van Amsterdam. De presentatrice van Shownieuws is sinds 2004 getrouwd met fotograaf Edwin Smulders en moeder van twee pubers.

Omdat de vijf zo ongeveer in de klok zit besluit Anouk, naast het flesje bruiswater, ook een wijntje te bestellen. Strak plan lijkt me. Zodoende nippen we even later, terwijl ik mijn eerste vraag voorbereid, aan een heerlijk glas rosé.

Anouk is sinds 2019 de motor achter online platform ‘Grace&Us’, dat vrouwen inspireert en met elkaar verbindt op zowel persoonlijk als zakelijk gebied. Het idee voor deze community ontstond in een moeilijke periode in haar leven, enkele jaren geleden.

Anouk, je hebt toen je begin veertig was, het roer redelijk om gegooid. Waarom?

“In die tijd ging het niet zo goed me. Ik piekerde veel, wist niet meer wat ik wilde met mijn werk, met mijn leven. Ik schoot echt van de rails en wilde met alles stoppen. Met RTL Boulevard, met modellenwerk met alles. Ik ben opgeroeid in een hecht ondernemersgezin. Vader, moeder en een oudere zus. Een ‘niet lullen maar poetsen’ gezin. Dus een jaar niet werken zou een hele stap zijn. Maar ik voelde dat het niet goed ging. Ik werd zo’n vrouw met een streepmond. Bozig.

Elke vezel in mijn lijf zei ‘NEE’. Meestal luisterde ik niet zo naar mijn lijf. Dit keer wel. Ik besloot een jaar lang te gaan onderzoeken welke richting ik op wilde met mijn leven, ik wilde weten waar ik gelukkig van werd.”

Hoe ben je op onderzoek uitgegaan?

“Nou, als ik ergens voor ga, dan ga ik ook”, zegt Anouk terwijl ze me lachend aankijkt. “Ik vind het wel gezellig zo”, voegt ze toe terwijl ze de glazen water bijvult en haar verhaal vervolgt. “Ik ben van het plankgas gaan. Ik begon bij Marieke van Meijeren, eigenaar van de bewustzijnsschool. Zij heeft me geholpen om de eerste stappen te zetten. Ik leerde wat bewustzijn is, wat mijn ingesleten patronen zijn, hoe ik uit mijn piekeren kan gaan. Ik leerde rust te creëren in mijn hoofd en in mijn lijf.

Ik ging wandelen, mediteren, yogalessen volgen. Dat laatste was ook wel een ding want stilzitten kon ik totaal niet, mijn ogen sluiten ook niet. Als het wel lukte viel ik tijdens de les in slaap. Ik ben stug doorgegaan en ben er helemaal ingedoken. Ik ben allerlei verschillende paden gaan bewandelen en heel veel gaan lezen over persoonlijke ontwikkeling. Het boek van Els van Steijn bijvoorbeeld, De Fontein, die kan ik trouwens iedereen aanraden.”

Wat voor effect had deze zoektocht op jou?

“Het begin was lastig. Veel janken vooral. Ik liet zes keer per dag de honden uit, was veel thuis. Ook voor Edwin en mij samen was het pittig. Mijn moeder zei in die tijd tegen me.

‘Dit is een punt waarop veel mensen stoppen. Ze gaan scheiden of doen andere gekke dingen. Zie het als een videogame waar je naar next level mag. Als je stopt, zoals zoveel mensen in een persoonlijke crisis of een werkcrisis, dan is het voorbij maar dan kom je nooit op het next level. Dit is niet de laatste crisis, niet afhaken. Er komt nog level drie en vier en bij level vijf wordt het pas echt leuk. Want dan heb je verdieping gevonden in jezelf en in je relatie en zul je andere keuzes maken.’

Dit vond ik zo’n wijze les van mijn moeder. Zij is al 54 jaar met mijn vader getrouwd en weet echt wel waar ze het over heeft. Niet opgeven, blijven knokken. Dat heb ik gedaan”.

 

“Laten wij vrouwen elkaar niet uitdagen maar helpen”.

Anouk ’s persoonlijke reis om te onderzoeken waar zij gelukkig van wordt, waar ze energie van krijgt, heeft haar veel meer rust gegeven en ook op werkgebied geïnspireerd. Ze is oprichter van Grace&Us, een online platform waar vrouwen op het gebied van bijvoorbeeld relaties, zelfontwikkeling, ouderschap of op zakelijk gebied inspiratie én informatie kunnen vinden.

Anouk: “Ik zie Grace&Us als een tribe waar je je expertise kunt delen, waar je hulp kunt vinden. Als je vragen hebt over je carrière, je loopt vast in je relatie, werk of met je kinderen. Het maakt niet uit wat. Je gooit je vraag als het ware in een ton en er is altijd een andere vrouw die hulp kan bieden. Er is altijd iemand met een plan, een netwerk dat je vooruithelpt of een goed advies. ‘We are all in the same game’, dus laten wij vrouwen elkaar niet uitdagen maar helpen.”

Het gehele interview met Anouk is te lezen in mijn boek dat voorjaar 2022 verschijnt – Carine Vaessen.

Meer weten over Carine en haar website: www.comingofage.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deel dit verhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de webinar Grace&Us x Brigitte van der Wielen op dinsdag 19 september om 20.00 uur. 

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte

Door deel te nemen ga je akkoord met het ontvangen van e-mail marketing van Grace&Us naar het ingevulde e-mail adres.