TERUG

Acht voordelen van naakt slapen: zo gezond is slapen zonder kleren aan

November 2020

 /

Lekker in je vel

By: Grace&Us

N

Naakt slapen. Sommige mensen zwéren erbij, andere trekken liever een pyjama of een nachthemd aan of op zijn minst een onderbroek. Elke avond naakt het bed in duiken is beslist het overwegen waard. Slapen met niets aan heeft namelijk een flink aantal voordelen voor zowel je slaapkwaliteit als je gezondheid, die we in dit artikel zullen bespreken.

"Slapen met niets aan heeft namelijk een flink aantal voordelen"

1. Naakt slapen helpt je sneller in slaap te vallen
Je lichaamstemperatuur vormt een belangrijk onderdeel van je biologische klok, die regelt wanneer mensen slapen en wakker worden. Je lichaamstemperatuur verandert dan ook gedurende de dag: hij neemt geleidelijk af in de loop van de avond en de nacht. Deze verkoeling stimuleert de aanmaak van melatonine. Dit hormoon zorgt ervoor dat je slaperig wordt. De natuurlijke temperatuurdaling van je lichaam verklaart gedeeltelijk waarom mensen zich ‘s avonds slaperig beginnen te voelen. Door naakt te slapen kan je je lichaam helpen sneller af te koelen. Wanneer je lichaamstemperatuur op deze manier verlaagt, val je makkelijker in slaap.

2. Naakt slapen verbetert je slaapkwaliteit
Uit onderzoek is gebleken dat een te warme omgevingstemperatuur ervoor zorgt dat je langer wakker ligt. Maar ook tijdens je slaap zorgt een te hoge temperatuur voor meer waakzaamheid. Daardoor haal je minder herstellend voordeel uit je slaapcyclus. De temperatuur van je slaapkamer is een van de belangrijkste factoren voor het bereiken van een kwaliteitsslaap. De ideale temperatuur om in te slapen is zo’n 18 graden Celcius. Maar alleen je slaapkamer afkoelen is niet genoeg. Door naakt te slapen houd je ook de temperatuur van het lichaam laag, waardoor je slaapkwaliteit verbetert. En er is nog een reden dat je beter slaapt zonder kleren aan. Als er geen knoopjes, koordjes of elastieken banden in de weg zitten, of lappen stof die zich verdraaien om je lichaam, slaap je nu eenmaal rustiger en dieper.

3. Naakt slapen is goed voor je algehele gezondheid
Zowel de kwaliteit als de duur van je slaap hebben veel invloed op je algemene gezondheid en welzijn. Slapeloosheid of onvoldoende nachtrust zorgen ervoor dat je overdag minder energie hebt, je minder goed kunt concentreren en je cognitieve prestaties achteruitgaan. Een chronisch slaapgebrek verhoogt bovendien het risico op verschillende ziekten en aandoeningen. Zo hebben mensen die onvoldoende kwalitatieve slaap krijgen meer kans op obesitas, depressie, angststoornissen, diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en stress. Bovendien heeft een slechte nachtrust invloed op hoe je eet. Je kiest dan eerder voor grote porties en/of ongezond eten, wat op de langere termijn kan leiden tot overgewicht. Omdat naakt slapen de kwaliteit van je slaap kan verbeteren, heeft dit indirect ook zijn uitwerking op je algehele gezondheid.

4. Naakt slapen is goed voor je huid
Zodra we als mensen geboren worden, worden onze lichamen onder lagen kleding verstopt.

Naakt slapen stelt je lijf in de gelegenheid te ademen. Dat geldt ook voor je geslachtsdelen, oksels en voeten, die over het algemeen maar weinig ‘open lucht’ ervaren. Door de boel eens even lekker door te luchten, voorkom je huidaandoeningen zoals eczeem, schimmelinfecties of huidirritatie. Naakt slapen helpt bovendien tegen huidveroudering. Doordat je door te slapen zonder iets aan je lichaamstemperatuur omlaag brengt, stimuleer je de aanmaak van melatonine en groeihormoon. Melatonine heeft sterk antioxiderende eigenschappen en beschermt het DNA beschermt tegen oxidatieve schade. Het is dus een krachtig anti-verouderingshormoon. Groeihormonen helpen bovendien je botdichtheid te bevorderen, spieren op te bouwen, weefsel te herstellen, het risico op diabetes en hartaandoeningen te verlagen en een gezond gewicht te bevorderen. Lig je ook nog eens te slapen op ultrazacht, natuurlijk en goed ademend beddengoed van TENCEL™, dan mag je terecht van een beautyslaapje spreken.

5. Naakt slapen is goed voor je humeur
Doordat je je lichaamstemperatuur omlaag brengt door naakt te slapen, breng je ook je cortisolniveau op een goed niveau. Cortisol is een waakzaamheids- en stresshormoon. Als je oververhit raakt in je slaap, wordt je cortisolgehalte meestal te hoog, zelfs nadat je wakker bent geworden. Dit kan leiden tot meer angst, maar ook tot een grotere behoefte aan ongezond voedsel en gewichtstoename. We hebben allemaal wel eens ervaren welke louterende effecten een goed nachtje slapen de volgende dag kan hebben. Je staat op met een beter humeur, voelt je fris en vrolijk en kunt je beter concentreren op je werkzaamheden. Slaap dus vooral naakt, zodat je je lichaamstemperatuur laag kan houden en goed kan slapen, waardoor je lichaam cortisol op de juiste manier kan produceren en reguleren.

6. Naakt slapen is goed voor je relatie
Als je het bed deelt met iemand die je liefhebt, kan naakt slapen ook je onderlinge band bevorderen. Door naakt te slapen heb je immers meer kans op huid-op-huid-contact, zeker wanneer je knuffelt of lepeltje-lepeltje ligt. Door huid-op-huid-contact komt er een grote hoeveelheid oxytocine vrij. Dit ‘‘liefdeshormoon’ of ‘knuffelhormoon’ wordt aangemaakt bij positief contact; dus aankijken, aanraken, knuffelen en vrijen. Het speelt een belangrijke rol bij het gevoel van verbinding tussen partners in een liefdesrelaties. Bovendien maakt deze neurotransmitter je weerbaar tegen stress en kom je makkelijker tot rust.

7. Naakt slapen is goed voor je voortplantingsorganen
Vooral mannen hebben er baat bij om hun voortplantingsorganen koel te houden gedurende hun slaap. Oververhitting van de testikels zorgt namelijk voor een achteruitgang in de kwaliteit van het sperma. Om dezelfde reden kunnen mannen ook maar beter geen strak ondergoed en strakke broeken dragen. Maar ook vrouwelijke voortplantingsorganen profiteren van relatieve koelte. Hoe meer frisse lucht en hoe minder knellende kleding, hoe minder kans op het ontstaan van candida, ofwel een gistinfectie. Gist groeit namelijk beter in warme, vochtige omstandigheden.

8. Naakt slapen is goed voor je zelfvertrouwen
Naakt slapen kan je zelfvertrouwen over je lichaam ook positief beïnvloeden. Hoe je er ook uitziet, dit is je naakte lijf en dat lijf ga jij eens even heerlijk in ruststand brengen. Vooral als je een bedpartner hebt die ook naakt naast je ligt, is slapen zonder kleren aan een perfect booster voor je lichaamsbeeld. Hoe vaker je naakt slaapt, hoe minder je bezig zult zijn met het vraagstuk ‘zie ik er eigenlijk wel een beetje oké uit in mijn blote zelf?’ Voor je het weet kan het je helemaal niks meer schelen dat er ergens een vetrolletje of een rimpeltje zit. Als je slaap maar goed is!

Naakt slapen? Kies het juiste beddengoed
Wil je maximaal profiteren van het slapen zonder nachtkleding aan, besteed dan ook zorg aan je beddengoed. Wanneer mensen niet naakt willen slapen is dat vaak omdat ze bang zijn dat ze het dan te koud krijgen, of juist te warm. Met het juiste beddengoed ondervang je deze bezwaren. Katoen en synthetische stoffen ademen bijvoorbeeld niet en zijn maar matig temperatuurregulerend, linnen is stug en voelt ruw aan op je huid. Een stof die is gemaakt voor naakt slapen, is TENCEL™. Deze natuurlijke stof is heerlijk zacht en ademend. Bovendien is TENCEL™ in staat je temperatuur optimaal te reguleren: het houdt je warm in de winter en het werkt verkoelend in de zomer. Van alle geweldige eigenschappen van TENCEL™ profiteer je het meest wanneer je je huid direct met de stof in aanraking brengt. Door naakt te slapen dus.

Naakt slapen, waarom niet?
Naakt slapen kan je dus helpen sneller te slapen en bevordert een betere slaapkwaliteit. Zowel de kwaliteit als de duur van je slaap zijn belangrijk voor je algemene gezondheid en het welzijn. Naakt slapen biedt dus talloze gezondheidsvoordelen en heeft welbeschouwd geen nadelen. Slaap zacht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deel dit verhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de webinar Grace&Us x Brigitte van der Wielen op dinsdag 19 september om 20.00 uur. 

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte

Door deel te nemen ga je akkoord met het ontvangen van e-mail marketing van Grace&Us naar het ingevulde e-mail adres.