Bianca Aerwinkel3

Je ziet het pas als je het doorhebt…

Of ik iets heb geleerd van mijn relaties met narcisten?
Jazeker. Om te beginnen dat ik het nooit meer wil meemaken! Niet privé én niet zakelijk of in mijn directe sociale omgeving. En dat ik altijd naar mijn intuïtie moet luisteren. Dat onderbuikgevoel, die onraadradar, die je laat denken: “Huh? Hoe dan?” Dat ook.
Je intuïtie liegt nooit! Lotgenoten die dit ongenoegen ook hebben meegemaakt, zullen direct begrijpen waarom ik dit zo stellig uitspreek. Het sloopt je. Het is de hemelse hel en helse hemel tegelijk.
Helaas bestaat er enorm veel verborgen narcisme. En zo heet het niet voor niets. Het is het soort narcisme dat je niet direct in de gaten hebt en die ook niet voor iedereen om de verborgen narcist heen makkelijk zichtbaar en/of voelbaar is. Omgevingsfactoren en de relatie die je hebt tot de narcist zijn mede bepalend of en hoeveel last je ervan zult ervaren. Er zijn enorm veel verborgen narcisten, terwijl de samenleving niet wordt gehinderd door algemene kennis over deze veel voorkomende persoonlijkheidsstoornis. Een stoornis ja. Je leest het goed. Ze hebben een hersendefect. Een niet-reparabel defect. Er is geen therapie, medicatie of kruid tegen gewassen.
Iedereen kent narcisten. Meestal zonder zich daarvan bewust te zijn. Relaties met narcisten zijn om te beginnen erg vermoeiend. Opgefokt en leeggezogen word je. Narcisten leven van negatieve emoties van anderen. Dat klinkt ongelooflijk en dat is het ook, maar helaas is het de onvervalste waarheid.

Aan welke combinatie van karaktereigenschappen herken je narcisme?
Ze hebben geen empathisch vermogen. Er wordt dus raar gereageerd of gehandeld op momenten waar empathie wordt verwacht. Zoals tijdens zwangerschappen, rondom bevallingen, bij ziekte, bij overlijden, bij crematies en begrafenissen en bij (vecht)scheidingen. Bij elke vechtscheiding heeft een der partijen een cluster-B-persoonlijkheidsstoornis. Twee empathische mensen doen elkaar zoiets namelijk niet aan.
Ook het tegen de andere ouder uitspelen en manipuleren van de kinderen is een zeer abnormale non-empathische en onverantwoordelijke eigenschap. Hoe schadelijk dit is behoeft denk ik geen nadere uitleg.
Geen inlevingsvermogen. Ze walsen over gevoelige zaken heen of negeren het ( alsof het er niet is) daar waar betrokkenheid op zijn plaats zou zijn. Een groot ego. Hij of zij voelt zich superieur, voelt zich verheven boven andere mensen.
Er wordt gemanipuleerd! Alle kanten op!

Dus pathologisch gelogen, bedrogen, verdraaid, beschuldigd, gecomplimenteerd, gepaaid, gedevalueerd en gedreigd. Tot aan dreigen met suïcide plegen aan toe.
Promiscue gedrag. Seksuele uitspattingen, zoals vreemdgaan, datingsites en tinder. Ook gewoon gedurende een vaste relatie. Megalomaan gedrag. Groot, groter, grootst. Duur, duurder, duurst en veel, meer, meest, dat werk.
Infantiel gedrag, zandbakgedrag vertonen ze, waardoor ze aanvoelen alsof je er een kind bij hebt.

Vaak zijn ze jaloers op van alles en nog wat, spelen ze mensen tegen elkaar uit, maken anderen zwart of plegen karaktermoord, met of zonder lastercampagne, op hen. Ook vaak op hun partner of zelfs kind. “Mijn (ex)partner heeft/ had borderline” of “Zij is gek of gevaarlijk” zijn gevleugelde uitspraken van narcisten. Recht uit het handboek voor narcisten overgenomen.
Liegen is hun natuur. Ze liegen zo goed, dat ze de paus wijs kunnen maken dat hij niet katholiek is.
Anti-complimenten: cynische, met opzet kwetsende ‘complimenten’ of opmerkingen. Die ook quasi worden weggelachen.
Eén van hun hobby’s is het verpesten van vakanties, verjaardagen, feestdagen, bruiloften en andere feestelijkheden. Alles draait om hen, hun imago, macht, controle, geld en seks.
Verder draaien ze alles om. Ze projecteren zichzelf op jou. Jij wordt beschuldigd van hetgeen zijzelf doen. Als een narcist je beschuldigt van vreemdgaan, dan doet hij of zij dat zelf. Zo eenvoudig kan het dan ook weer zijn. Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten …. Zelfreflectie is hen vreemd. Alles ligt altijd aan een ander en een gewetensfunctie hebben zij ook al niet.

Schiet je al iemand te binnen uit je omgeving of uit je verleden?
Misschien wel meerdere mensen. Misschien wel iemand uit je familie, je partner of een collega. Van die mensen waar vaak van wordt gezegd: “Je weet toch hoe hij of zij is …”
Zij, die al zó’n reputatie hebben opgebouwd, waarmee rekening wordt gehouden.

Mensen die interessant zijn voor narcisten, nuttig zijn, zijn gewilde slachtoffers voor hen als partner of als vriend(in).
Hele empathische mensen staan met stip op één in partnerkeuze. Partners worden vaak geïsoleerd en afhankelijk gemaakt. Zowel mentaal alsook fysiek geweld wordt toegepast. Dit alles kan zowel zeer subtiel en geraffineerd, alsook minder subtiel en geraffineerd gebeuren. Hoe hoger op de ladder van de psychopathie, hoe sluwer en geraffineerder ze zijn en te werk gaan. Narcisten zijn levende boobytraps als partner of ouder.
Zelf ben ik het gaan zien als levenslessen. Keiharde levenslessen wel te verstaan, die me uiteindelijk weer terug hebben gebracht bij mezelf. Ik was mezelf kwijtgeraakt in de loop van mijn leven. Hoewel ik niet het type ben die het kaas van haar brood laat eten, kon ik vanuit de relaties de helicopterview niet pakken. Dat lukte me pas nadat ik ziek werd en van daaruit me iets meer op mezelf ging focussen en als klap op de vuurpijl met fysiek geweld in aanraking kwam. Van tevoren zou ik niet eens hebben geloofd dat deze partners mij ooit fysiek zouden mishandelen. Aardige, sympathieke, charismatische mannen leken het voor de buitenwacht.

Onvoorwaardelijke liefde gaf ik en kreeg geveinsde liefde terug. Je wordt gescand en nageaapt. Aangeleerd gewenst gedrag zetten ze in.

Het is dus gedoe. Een hele hoop gedoe. En nog toxisch ook. Nadat ik ongepland meervoudig ervaringsdeskundig was geworden en erachter was gekomen hoeveel lotgenoten ik heb, ben ik er zelfstandig op gaan studeren. Nu wilde ik álles weten. Deze materie moet op de kaart komen. Als personen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zich niet laten diagnosticeren ( hen mankeert immers niets), dan moeten we de wereld van kennis voorzien en laten inzien om hoeveel personen het daadwerkelijk gaat. Daarom schreef ik er een boek over – KWAADAARDIG – en geef ik lezingen. Zo kon ik iets negatiefs een positieve draai geven.
Zo vond ik mijn missie.

Bianca Verbeek (53) is de auteur van KWAADAARDIG. Haar debuut en een vormingsroman over de hemelse hel en helse hemel van narcisme.
Zij is fotograaf en meervoudig ervaringsdeskundig op het gebied van narcisme.
Tevens verzorgt zij lezingen, bijeenkomsten en vragenvuurtjes over narcisme en narcistisch misbruik.
Bij complexe narcisme vraagstukken en rechtszaken, zowel particulier als zakelijk, kan zij worden ingeschakeld.
Haar levensmissie is het op de kaart zetten van (verborgen) narcisme en codependentie.

Share this post

Share on facebook
Share on email

39 thoughts on “Je ziet het pas als je het doorhebt…”

 1. In de vriendinnengroep die ik heb zat een verborgen narciste. Op het werk hebben ik te maken met een verborgen narcist collega/scrum master.
  Na 1,5 jaar zie ik overduidelijk wat ze zijn.
  Na 1,5 jaar heeft deze zogenaamde vriendin, de vriendinnengroep verlaten.
  Na 1,5 jaar word ik uit het team gezet.
  Waarom? Omdat ze tegengas kregen, omdat ze betrapt werden op het feit dat hun woorden en daden niet overeenkomen, omdat ze mensen vals beschuldigden en deze mensen na een feiten check doorhebben dat de beschuldigden zelf schuldig waren aan het ‘delict’, omdat zij mensen nodig hebben die het slimme werk voor hun doen en mensen gedogen die hun tong bijten.. helaas doe ik geen van beide.
  Mijn zus zegt dat ‘sterke, spontane en open persoonlijkheden’ vaak klikken met verborgen narcisten. Misschien heeft ze gelijk..
  Op één of andere manier kan ik in eerste instantie goed met ze opschieten totdat ik tegen hun trucjes aanloop en me er tegen ga verzetten. Mijn intuïtie verteld me alles en ik weet hoe het afloopt of gaat aflopen. Het enige wat ik nog doen is; te leren dat het me niet meer raakt.

 2. Mijn ex heeft de kinderen van mij afgenomen. En al 2,5 jaar komt hij overal mee weg, OVERAL! Heel frustrerend, maar het ergste is het nog voor mijn kinderen, die hij heeft laten liegen tegen hulpverlening.
  Hij heeft ooit tegen me gezegd, ik blijf je achtervolgen tot aan je dood. Ik geloof hem. En alleen omdat ik, na 5,5 jaar ellende, het lef had om de relatie te verbreken. Beste beslissing ooit, maar het heeft me uiteindelijk welmijn kinderen gekost.

  1. Ik heb met je te doen omdat ik je begrijp. Ik maak nog steeds, 7 jaar na scheiding van een 12-jarig ziek huwelijk, mee.

   Hoe komen ze elke keer mee weg?

   Ik heb hierdoor voor levens lang mentale schade opgelopen.

  2. Ik herken wat je schrijft. Mijn ex ging zich pas nadat ik weg ging narcistisch gedragen. Mijn kinderen waren 8 en 12, ze bleven vanuit mijn naïviteit bij hem. Hij heeft ze psychisch misbruikt, door ze steeds als schild te gebruiken. Hij kon daarmee zijn gekrenktheid via hen botvieren. Maatschappelijk Werk hielp niet, ik moest een rechtszaak aanspannen om ze nog te kunnen zien. De psychologe die eraan te pas kwam had hij zo bespeeld, dat ik de narcist was. Zij heeft het zelfs gepresteerd om mijn jongste zoon te zeggen dat hij maar beter geen contact meer met mij moest hebben. Mijn beide zonen hebben na 27 jaar nog steeds niet door hoe ze gebruikt zijn en zijn nog steeds de beste maatjes met hem. Ik had financieel, ten bate van mijn zonen alles achtergelaten. Hun vader heeft een huisje voor mijn jongste zoon gekocht en is natuurlijk de gevierde peer. Mijn oudste zoon heb ik al 19 jaar niet gezien. Mijn jongste zoon vond dat ik schreeuwde om aandacht, omdat ik eindelijk na jaren aangaf, dat ik het niet leuk vond, dat we maar 1 à 2 x p.j. contact hebben.

   1. Ik wil nog even een aanvulling op mijn bovenstaande stukje doen. Door een hele andere kwestie, werd ik met narcisme geconfronteerd. Toen pas kreeg ik door, dat zowel mijn ex, maar ook mijn moeder narcistische trekken vertonen. Ik ben me toen meer gaan verdiepen in het onderwerp en ben jou Bianca vast ook tegengekomen. Ook kwam ik bij het onderwerp ouderverstoting, wat heel herkenbaar is. Dat is echt wat de opzet van mijn ex is geweest en wat hem ook goed gelukt is. Hij wilde mij echt het leven van mijn kinderen bannen. Het heeft mij heel veel verdriet gedaan vanwege hen, vooral voor mijn jongste, omdat die nog wel contact wilde en hij daardoor door mijn ex heel onheus werd bejegend. Dat doet zo’n pijn. En je bent machteloos. Mijn ex maakt ook steeds toestanden, beschuldigde mij valselijk, bepaalde bezoektijden op een hele dominante manier. En ik snap nog steeds niet dat hij voordat ik weg wilde absoluut niet zo was. Dat is nog steeds een groot raadsel voor mij. Ik wilde niet weg omdat hij een narcist zou zijn, maar omdat we in mijn beleving uit elkaar gegroeid waren. Het liep allemaal op rolletjes, vrijwel als een machine.

    1. Beste Christine,
     Het (verborgen) narcisme is er vanzelfsprekend altijd geweest, echter de omgevingsfactoren zijn veranderd. Kennelijk was de situatie voorheen naar wens voor hem. Met genoeg kennis kun je evenwel ook uit de ‘goede’ tijden het narcisme aanwijzen.
     Ouderverstoting is onlosmakelijk verbonden met cluster-B-persoonlijkheidsstoornissen. Degene met de stoornis manipuleert de kinderen tot ouderverstoting.
     Hartelijke groet, Bianca

 3. Hallo Bianca
  Wat je over narcisme schrijft klopt helemaal.
  Als mede-ervaringsdeskundige weet ik precies waar je het over hebt.
  Het is de verborgen oorzaak van veel ellende en het wordt niet herkend.
  Daarom is het goed dat Narcisme onder de aandacht wordt gebracht.
  Bij mensen in het algemeen en bij hulpverleners en justitie die er
  altijd vanuit gaan dat waar er twee vechtenden zijn er ook
  twee schuldig zijn.
  Dat bemoeilijkt de rechtspraak en de juiste hulp.
  Slachtoffers komen niet uit de verwarring en worden zo dubbel gestraft.
  Fijn dat je het onder de aandacht brengt.
  Succes en groeten,F

  1. Hoi Franco,
   Wat je schrijft klopt als een zwerende vinger.
   Het moet op de kaart gezet worden.

   Hartelijke groet,
   Bianca ;)

 4. Dit verhaal is voor mij zo herkenbaar. 34 jaar met een uitgesproken narcist getrouwd geweest. Na ontelbare vele leugens die heel ver streken heb ik mijn koffers gepakt en hem verlaten. Maar oei een narcist verlaten dat kan niet… zijn gezicht te verliezen ook al na zijn ontslag vanwege liegen…. de narcist geeft niet op gaat voor winst te koste van iedereen … om uiteindelijk voor ZIJN EIGEN WINST te gaan voor zijn Trofee!!! ….. nu na 1jaar nog een Vechtscheiding ….want hij zal Winnen en ik, Ik zal Overwinnen dat is mijn overlevingsdrang vanuit het verre verleden 1 van mijn Eigenschappen …. Maar het positieve is dat ik Verlost ben en eindelijk mijn leven onder mijn eigen regie weer heb mogen terug veroveren.
  Gelukkig met Mijzelf wat ik in jaren niet heb gekend! Vrijheid!

 5. Ja, helaas herken ik het, een goede vriendin van me begon er over tegen me, terwijl ik er al jaren mee worstel of ik het nou meemaak of niet …. ik wil het niet zien of geloven… ben ontzettend benieuwd naar het boek. Het is inderdaad een keiharde leerschool en een kunst om mezelf niet steeds kwijt te raken… zeker nu in corona tijd is dat heel moeilijk. Hoewel het nu zo goed lijkt te gaan.

  1. Beste A,
   Zoals je zegt: “goed LIJKT te gaan”. Hij is een illusie! Hans Klok is er niets bij!
   Zolang alles precies gaat zoals de narcist het beste uitkomt, wat hem nu het meeste brengt. Laat je niet mindfucken. Kom in je kracht en maak een wegweesplan. Het zal je slopen.
   Wens je wijsheid en kracht en je mag mij altijd contacten. Momenteel blog ik op ggz.nl over narcisme. Misschien helpt het je. Take care!

 6. Jetty van Opstal

  Jeetje Bianca, beter kan het niet worden verwoord ! Maar hoe bewijs je dat de ander de narcist is en niet zoals de ander zegt dat jij al die misstanden veroorzaakt. Dát is naar mijn mening het allermoeilijkste. Er zouden specialisten moeten zijn die de narcist direct of anders zo snel mogelijk herkent zodat de slachtoffers ook zo snel mogelijk adequaat geholpen worden. Wanneer het slachtoffer om hulp vraagt is er al héél veel gebeurd en zijn ze eigenlijk al totaal afgebrand. Dan nog moeten ze de strijd aangaan om geloofd te worden met vrees voor hun eigen leven en dat van anderen in hun omgeving.

  1. Dag Jetty,
   Je hebt helemaal gelijk!
   Een antwoord op jouw vragen zou minimaal een nieuwe blog of artikel opleveren.
   Het is een heftige tijd, waarin je veel specifieke hulp nodig hebt, zowel op persoonlijk vlak als vaak ook juridisch.
   Ik heb daar mijn professie van gemaakt inmiddels.
   Daarnaast moet op de kaart gezet worden en instanties moeten ernaar gaan handelen. Daar zet ik me voor in.

 7. wow… dit kleine stukje tekst is al een ” feestje” der herkenning…. ik ga het boek kopen en verslinden! dank voor het inzichtelijk maken XX

  1. Dag Chantal,

   Kom in je kracht en neem de juiste beslissingen. Dwars door je angst heen. Daarachter is het namelijk te halen. Je kunt het!
   Take care! 🍀👊

  2. Ann F.
   Ik struggel al mijn ganse huwelijk (18jaar). Nu begin ik het helemaal door te hebben. Ik ben inmiddels bijna een jaar thuis van het werk. k dacht overspannen door het werk, maar door nu bewuster met mezelf te zijn, is het mijn huwelijk die me helemaal aan het slopen is. Ik wordt bijna elke dag emotioneel klein gemaakt en gemanipuleerd.. Er rust een mantel van 100kg op mijn schouders, van als ik ontwaak totdat ik ga slapen. Ik kan niet meer, ben helemaal leeggezogen, mijn energie is op. Ik krijg lichamelijke klachten. Maar ik zie (o.a. financieel) geen uitweg. Ik heb het gevoel dat ik aan een zware ketting vasthang. Ik ben zeer veerkrachtig, maar dit kan niet blijven zo. Als ik denk aan weggaan overvalt me medeljjden met hem. Een emotionele hel is het.

 8. (Zonder typfout ditmaal)
  Wauw. Driewerf Hoera voor dit geweldige artikel.
  De Boobytrap als metafoor had ik nog niet eerder voorbij zien komen, maar wat brengen deze giftige mensen toch een hoop zwarte ellende met zich mee.
  Dank dat je jouw levensmissie hebt gevonden om de wereld een beetje mooier te maken, en dank voor jouw moed en kracht om te ontsnappen ten tijde van het narcistisch misbruik.

  Warme groet,
  Ervaringsdeskundige Jasmijn
  Auteur van Narcisme is a bitch

  1. Hi Jasmijn,
   Mooie woorden van een lotgenoot en collega-auteur! Dat is extra bijzonder! Dank je. Ook jij bent een toperrrrrrrrrr! 🍀👊

 9. Wauw. Driewerf Hoera voor dit geweldige artikel.
  De Boobytrap had ik nog voorbij zien komen, maar wat brengen deze giftige mensen toch een hoop zwarte ellende met zich mee.
  Dank dat je jouw levensmissie hebt gevonden om de wereld een beetje mooier te maken, en dank voor jouw moed en kracht ten tijde van het narcistisch misbruik.

  Warme groet,
  Ervaringsdeskundige Jasmijn
  Auteur van Narcisme is a bitch

 10. Super dat dit op deze manier meer bekendheid bekendheid gaat krijgen. Er is zoveel onbekend leed bij de slachtoffers. Het grote publiek, maar zelfs instanties, mediators, rechters, jeugdzorg, die vanwege de sluwheid, manipulaties, en leugens makkelijk om de tuin geleid worden zonder dit in te zien. Ze zijn in staat om een leugendetector te verslaan. Slachtoffer wordt dader en dader zet zichzelf neer als slachtoffer en wordt geloofd. Als je ervaring hebt met een narcist weet je pas welk leed het veroorzaakt. Als er niet genoeg of geen kennis is om te doorzien wat ze werkelijk doen en waar ze toe in staat zijn sta je als echt slachtoffer met je rug tegen de muur. Een narcist voelt zich beter en doet zich beter voor dan anderen maar is eigenlijk een klein kind die nooit geleerd heeft volwassen te denken. Moet altijd zijn zin hebben, kan niet tegen kritiek, alles ligt altijd aan een ander en kan heel ver gaan om dit ook te krijgen, daarbij willen ze de macht en controle hebben en houden over jou en gaan daarin heel ver. Narcisten zijn ook stalkers. Ze zijn jaloers, achterdochtig maar nemen geen verantwoordelijkheid voor hun daden. Ze denken vaak zwart wit. Ze hebben wegens gebrek aan empathie ook geen idee wat de gevolgen zijn voor de ander. Ze doen dingen bewust maar kunnen zich totaal niet inleven wat ze aanrichten, vanwege het gebrek aan zelfreflectie. Daarbij als er kinderen in het spel zijn pretenderen ze vaak de beste ouder te zijn, zoals met alles, niet inziend dat hun gedrag schadelijk is voor kinderen want ook deze worden gemanipuleerd en ingezet in de strijd om b.v. de ex te pakken vanwege een wrok omdat het niet gaat zoals ze willen. Ook hier wordt niets geschuwd en 90 % van ouderverstoting is het gevolg en heeft te maken met een ex (man of vrouw) die lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis. Ook kan het omgekeerde het geval zijn en willen zij niets te maken hebben met de kinderen, lees, is te ingewikkeld voor een kind om een kind op te voeden. De kinderen van narcisten worden de toekomstige patientjes van morgen en het schadelijke is dat dit niet wordt ingezien omdat er niet genoeg kennis is. Normale communicatie is onmogelijk, dit loopt altijd uit op eenzijdige beschuldigingen en verwijten. Geld en narcisten gaan ook niet samen. Geld is heel belangrijk en zij zullen alles doen om jou te benadelen. Lijkt dit alles op een monster ja, want dat is helaas de realiteit.
  Dit moet meer bekend worden want het probleem heeft te lang onder een rots gelegen, dus goed dat hier aandacht aan besteed wordt. 👍👍

  1. Dag Ida,
   Je reactie klopt als een zwerende vinger! Narcisten hebben de emotionele ontwikkeling van een 4- of 5-jarige. Het zijn moeilijke kleuters! En ze handelen dienovereenkomstig.
   Het zijn boobytraps inderdaad.
   Het is onvoorstelbaar als je het niet hebt meegemaakt. Laten we het op de kaart zetten!

  2. Inmiddels 18 jaar getrouwd.
   Ik ben reeds 10 maanden thuis van het werk. Ik dacht dat de werkdruk me teveel geworden was. Echter in deze tijd ben ik me nu veel bewuster geworden en ik begin stilaan alle puzzelstukjes te vinden. Dit is niet werk-gerelateerd, maar relatie- gerelateerd. Al mijn ganse huwelijk ga ik gebukt onder emotionele vernederingen. Ik mag en kan mezelf niet meer zijn. Ik word dagelijks klein en afhankelijk te worden. Vroeger stond ik daar niet zo bij stil, echter de laatste jaren is mij veel duidelijk geworden. Ik sta smorgens op met een soort mantel van 100kg op mijn schouders tot ik terug ga slapen. Ik krijg dat enge, zware gevoel niet van mij afgeschud! Alle energie heeft hij uit mij gezogen en gebruikt die voor zichzelf. Hij ziet niet of ik zwaar verdrietig ben of blijgezond. Hij heeft totaal geen inlevingsvermigen. Op álles wat ik doe krijg ik opmerkingen. Zelfs over waar de grote borden en dekleine borden in de afwasmachine moeten!!!!!! Ik kan NIKS goed doen. Ik ben een heel zorgzaam persoon, hou me als een grashalmpje vast aan mijn huwelijk waar ik al van kleinsafaan van droomde. Ik ben zeer veerkrachtig, maar mijn energie is op nu. Mijn lichaam begint aan alle kanten signalen te sturen. Waarom kan ik hem dat allemaal niet vertellen…. er is geen communicatie. Er is enkel éénrichtingsverkeer van hem naar mij toe, met enkel maar kritiek op alle dagelijkse stapjes die ik zet. Ik zie geen uitweg, ik hang met een denkbeeldige zware ketting aan hem vast. Ik word zooo bewust klein gehouden. Ik heb zoveel innerlijke woede als ik er aan denk 😪

  3. Hoi lieve Bianca …. ik ben je boek net begonnen te lezen ….ik heb te maken met een zeer verborgen narcist die in t echte leven zeer introvert lijkt … charmant … behulpzaam en goed gekleed met dure merken … verkregen door mij !

   Wat mij opvalt is dat als ik iets aangeef bv. Dat zijn woorden niet matchen met zn daden … krijg ik de volgende tekst v hem terug :

   Wat een achterlijk wijf ben je ook
   Sjonge jonge na twee maanden nog steeds een bitch jij verandert echt niet hè
   Ergste van alles al was het 0.00001 procent meer zelfreflectie

   Nee jij denkt echt dat de koningin bent en iedereen naar je pijpen moet dansen

   Narcist bah

   Dat ontvang ik dan op t feit dat ik stuur je woorden matchen niet met je daden …
   ik reflecteer mezelf maar al te goed …
   wat vind jij nou van dit bericht van hem Bianca.
   Heb t tevens ook geplaatst zodat t misschien herkenbaar is door anderen … want dit is dus die politie agent …. die introverte man goed uitziend en zeer beleefd !!!!

 11. Klopt volledig! Ik heb altijd gevoeld dat er iets niet klopte met mijn nex. Mijn buikgevoel had ik maar negeerde volledig elke signaal. Pas toen ik naar een therapeute stapte viel dat laatste puzzelstukje in de puzzel. Na 1 jaar smeerlapperij, nadat ik de moed had gevonden hem de bons te geven, zei mijn therapeut dat ze een sterk vermoeden heeft dat hij aan de narcistische persoonlijkheidsstoornis lijdt. Zeggen dat ik daarvoor al gescheiden was van een narcist en ik er blijkbaar nog niks uit had geleerd. Vervolgens informeerde ik mij via seminaries, infoavonden, boeken en ook elke tekst dat ik rond narcisme vond. Intussen weet ik dat ook mijn papa een narcist is en mijn mama cluster-b heeft. Ik ben al 5 jaar alleen en besef nog geen jaar dat ik bindingsangst heb. Ik ben bang om mij nog te laten misleiden door een narcist. Mijn dochter is 6,5 jaar. Zij zei mij onlangs dat mama perfect is maar papa niet omdat papa slecht vanbinnen is! Haar gevoel zit juist alleen laat ze zich nog manipuleren door hem omdat hij haar papa is. Zij moet nu eenmaal deze weg met hem bewandelen. Gelukkig kan ze op mij terugvallen. Ik ben nl haar allerbeste vriendin ookal vertelt ze mij niet alles omdat hij haar boos het zwijgen oplegt als hij “stout” is geweest. De rechtbank heeft hij over 4j zo weten te manipuleren dat ze hem week om weekregeling hebben gegeven. Onnodig te detailleren hoe hij zich als slachtoffer heeft geprofileerd en ik de grootste bitch van heel het verhaal was. Leugens en verdraaiingen, je houdt het voor onmogelijk! Er kan pas iets aan de regeling veranderd worden als er iets ergs gebeurd of als ons dochter op haar 12j haar stoute schoenen aantrekt en gaat zeggen dat ze bij haar mama wilt zijn. Dochter zei mij al na 2 maanden week om weekregeling dat ze meer bij mama wilt zijn dan bij papa. Steeds zoekt hij manieren om mij uit te sluiten als mama. Zo kom ik pas dagen later te weten dag hij een auto-ongeval heeft gehad met ons dochter of mailt hij mij pas de dag voor ze terugkomt dat ze moet overgegeven hebben op school en ze van school door zijn ouders werd afgehaald (nota bene op 500m van bij mij thuis + wetende dat ik werkzoekende ben). Ons dochter wordt gebruikt om mij te raken en hem te profileren als de goede man! Hij is nu aan het bouwen met zijn nieuw slachtoffer. Tegen april gaan ze voor het eerst gaan samenwonen, in hun nieuwbouw weliswaar + gaan ze deze zomer trouwen. Wat gaat ze van heel hoog vallen als ze gaat ontdekken dat hare prins toch niet zo charmant en ideaal is dan hij beweert. Wie weet zal de komst van een baby dat allemaal wel duidelijk maken 🤔 Afwachten dus

  1. Dag Sandra,
   Een klassiek verhaal. Wat een illusies die narcisten. Hans Klok is er niets bij!
   Ze manipuleren alle kanten op en de instanties hebben ‘nul’ knowhow! Wat een gedoe! En dat is een understatement! Gelukkig heeft jouw dochter een sterke emotioneel beschikbare mama. Die heeft zij ook heel hard nodig. Als de baby er is, zal hij zich gesetteld voelen. Dan is de vogel gevangen. Daarna wordt het erger.
   Take care! En een knuf voor je dochter.

 12. Wat ontzettend goed omschreven Bij mij gaat het niet om een partner maar om een kind En alles wat hier in staat haal ik er bij hem uit Hij projecteert het namelijk op mij

 13. Prachtig verwoord !!
  Kippenvel, tranen en rillingen van herkenning!! Huwelijk van 20 jaar met een narcistische partner, wat een klus en wat een werk om mezelf weer terug te vinden. Had mijzelf voorgenomen dat dit nooit meer zou gebeuren. Toch onlangs weer aan den lijve ondervonden met een extreem narcistische bestuurder. Super trots op mezelf dat ik vertrouwd heb op mn onderbuik, vanaf de allereerste ontmoeting alarmbellen en hem niet de kans heb gegeven tot vernedering. Helaas heeft het wel mijn baan gekost, maar alles beter dan werken met en voor zo n man.

  Boek meteen besteld.

  1. Dag MV,
   Wat goed dat je op je intuïtie hebt vertrouwd deze keer! Die liegt nooit tegen je. Fijn dat de relatie met je intuïtie weer hersteld is! We zullen ze blijven tegenkomen. Er zijn er per slot van rekening gewoon heel veel. Het is echt een plaag. Blijf bij jezelf. Doe je voordeel met het boek! 🍀👊

   1. De meeste verborgen narcisten gaan voor hun gezin, dat is de ultieme droom van veel vrouwen. Ze zijn veel thuis en doen leuke dingen en geven aandacht in de vorm van een bosje bloemen en cadeaus. Maar dat doen ze niet om de reden die je denkt. Ze willen namelijk geen liefde maar gehoorzaamheid. Ze willen controle. Een verjaardagscadeau in de vorm van een iWatch zorgt ervoor dat ze altijd kunnen volgen. Om alleen met hun gezin te zijn kopen ze een kleine camper waar je ook dagelijks in kunt rijden. Dan houdt de verborgen narcist altijd overzicht en hoeft hij niet met andere mensen in contact te komen want dat haat hij.

Leave a Comment

Your email address will not be published.