Saar_zuurkool-2 (1)

Een kijkje in de keuken bij een psychotherapeut: De perfectie kramp

Mijn cliënten variëren in leeftijd van 19 tot 83. Allemaal dappere vrouwen die beseffen dat ze het iets anders willen gaan doen in het leven. Ze willen de koers bijsturen, meer balans ervaren en zich energieker gaan voelen. De hulpvragen zijn even divers als de vrouwen zelf. Deze diversiteit maakt mijn werk zo leuk, geen dag is hetzelfde!

Van de week voelde ik een rode draad door een aantal sessies lopen – dat heb je soms. Het thema perfectionisme. Van de jonge studente die cum laude wil slagen om zich zo van ‘een goede toekomst’ te verzekeren (en in het hier en nu eindeloos slapeloze nachten heeft, huilbuien, in paniek haar ouders belt ter geruststelling en moeite heeft lol te hebben omdat ze dan te weinig toe komt aan studeren) tot de moeder van drie die zich schuldig voelt omdat ze zich een meer ontspannen moeder voelde toen ze maar één kind had… De LAT ligt hoog.

Foto: Elinoor Veldman | www.elinoorveldman.com

Wij zijn allemaal opgevoed met bepaalde (onuitgesproken) normen die pasten bij de idealen en geschiedenis van onze ouders: bv. “Je moet er alles uit halen wat er in zit. Je potentie bereiken”; “Mijn ouders draaiden hun handen er niet voor om dus het gezinsleven hoort leuk te zijn”. Deze normen hebben bijgedragen aan onze verwachtingen ten aanzien van onszelf. Op zich niks mis mee…totdat het een waarheid wordt of voelt als een gebod. Dan kunnen we ermee aan de haal gaan en proberen dit na te streven. We verliezen zicht op het hier en nu en de psychologische term “good enough” is ver te zoeken.

“Good enough parenting” is een term die geïntroduceerd is door Winnicott, een Britse kinderarts en psychoanalyticus. Hij stelde dat perfect ouderschap, niet alleen onhaalbaar, maar ook ongewenst is. Een good enough ouder voorziet in de behoeftes van het kind, echter, omdat de ouder niet perfect is, zal het kind zich ook moeten leren reguleren bij de kleine teleurstellingen in het leven. Dit betekent niet dat ouders hun kind verwaarlozen, maar dat er ruimte is voor menselijkheid en tekortkomingen van de ouders. Net zoals die bestaan in het echte leven.
Good enough is inmiddels verbreed naar andere terreinen dan ouderschap. In mijn optiek schept het lucht… Je doet je best, mag tekortschieten en mens zijn, en de wereld vergaat niet. Dit neemt niet weg dat je verantwoordelijkheid neemt voor je acties en het erover kan hebben.

Het streven naar perfectie schakelt het menselijk zijn uit. Het schakelt het genieten in het hier en nu uit. Het zorgt voor stress en onvrede, ook bij je omgeving! Het schept afstand in het contact (want wie vindt die perfecte studente/moeder/werkneemster/baas nou echt leuk of toegankelijk als we eerlijk zijn?).

Foto: Elinoor Veldman | | www.elinoorveldman.com

De remedie? Streven naar good enough, streven naar geluksmomenten in het hier en nu, mildheid en zelfcompassie waardoor er ruimte ontstaat. Door die ruimte is er lucht om adem te halen, te lachen en om fouten te maken.

 

Foto: www.shirleyfayfotografie.nl

Maaike de van der Schueren (1977) is psychotherapeut bij Bloom Psychologie, een praktijk gericht op vrouwen. Maaike heeft een schat aan ervaring en was voorheen chef de clinique van een afdeling voor klinische psychotherapie. Maaike is authentiek; haar eerlijke blik en de kwetsbaarheid die er mag zijn maken haar tot een gouden sparringpartner en behandelaar. Hierdoor ontstaat een veilige ruimte waarbinnen ze spiegelt, steunt en confronteert en cliënten op weg helpt in hun moedige veranderproces.
Ze is getrouwd en stiefmoeder van drie kinderen. www.bloomoegstgeest.nl 

Share this post

Share on facebook
Share on email

Leave a Comment

Your email address will not be published.